Recenze

Káně lesní (Buteo): popis, fotografie, hlas, zajímavosti

Délka těla káně je od 50 do 58 cm. Rozpětí křídel je asi 115 cm. Tělesná hmotnost se pohybuje od 130 do 40 g Samice káně jsou větší než samci. Opeření káňat je velmi rozmanité; je obtížné najít i dva stejné jedince. Některé druhy jsou tedy zbarveny černě a hnědě s příčnými pruhy na ocase. U jiných jsou záda a hruď hnědé a zbytek těla je šedohnědý s tmavými skvrnami. Vyskytují se také světle hnědá káně s černými skvrnami a příčnými pruhy. Tlapky jsou obvykle světle žluté, cere je žluté, zobák je na bázi světle modrý a na špičce tmavý. Duhovka má červenohnědou barvu, s dospíváním ptáka zešedne. Mladí ptáci jsou skvrnití světle hnědými duhovkami.

Káně má bystrý zrak, vynikající hmat, sluch a čich. Kromě toho má pták dobře vyvinutou inteligenci. A v zajetí mohou káně projevit mazanost a inteligenci.

Funkce krmení káně

Káně se v podstatě živí myšmi a krysami, které jsou jejich oblíbenou pochoutkou, dále křečci, krtci, ropuchy a zajíci. Z ptáků se káně živí koroptvemi, bažanty, skřivany a kosy. Může útočit na hady. Výhodou dravce je, že hubí zmije. Ale pták není chráněn před jedem těchto hadů. A když ji uštkne had, zemře. Ale to se stává zřídka.

Čtěte také: Snake-eagle: Born to crawl se stává kořistí

Káně se snadno pozná podle toho, jak sedí na kamenech nebo větvích stromů. Obvykle pták ohne jednu nohu a skrčí se. Káně tak současně odpočívá a vyhlíží kořist. Pták letí pomalu, ale tiše a snadno. Může se dlouho vznášet ve vzduchu. Když káně spatří kořist, prudce se vrhne dolů a přitiskne křídla pevně k tělu. Rozprostírá je pouze po zemi, poté, co uletí na krátkou vzdálenost, kořist uchopí.

Lidské výhody

Zajímavý fakt, o kterém málokdo ví. Předpokládá se, že sloveso „sténat“ se objevilo díky tomuto konkrétnímu ptákovi, nebo spíše jeho schopnosti vydávat nosní, protáhlý, kňučivý zvuk, podobný tomu, který někdy vydávají rozmazlené děti, když žebrají o něco, co chtějí.

Tento pták byl vždy považován za magického a chráněného člověkem. Jeho vzhled již dříve předznamenal dobrou úrodu, a to z dobrého důvodu. Pták žere hlodavce, kteří ničí úrodu. Vyhrabávají díry a chodby mezi kořeny a jedí rostliny.

Ptáci také zabraňují rozmnožování ortopterních škůdců polí a zeleninových zahrad. Patří sem:

Tento hmyz je také součástí jejich stravy. Všichni zahrádkáři a zemědělci dobře vědí, jak je těžké je vyhubit. Proto nikdy nevyhánějí chytače myší z výsadby a dokonce čekají na jejich vzhled.

Káně jsou užitečné i v přírodě. Jsou to opravdoví zřízenci, regulují počet nekontrolovatelně se množících hlodavců a žerou mršiny.

Druh káně obecný

Káně obecné (Buteo buteo)

Středně velký pták s délkou těla 51 až 57 cm, rozpětím křídel 110-130 cm. Samice jsou větší než samci. Barva peří se liší od plavé po tmavě hnědou. Za letu jsou na křídlech viditelné světlé skvrny. Mláďata jsou pestrá.

Pták žije téměř na celém území Evropy a Asie, v zalesněných oblastech. Sedavý vzhled.

Káně rudoocasé (Buteo jamaicensis)

Délka těla je od 45 do 58 cm, rozpětí křídel je 107-141 cm větší velikosti. Křídla jsou zaoblená, široká a zobák je silný. Peří je různobarevné u káně rudoocasého se rozlišuje 14 poddruhů podle barevné varianty.

Přečtěte si více
Kdy kopat bramborové vršky?

Tento druh žije v Severní a Střední Americe. Žije v lesích, v blízkosti otevřené krajiny, prérií a také v pouštích.

Káně lesní (Buteo rufinus)

Délka těla je 57-65 cm, rozpětí křídel je od 135 do 160 cm. Křídla jsou široká a zaoblená. Vzhled je různorodý. Existují poddruhy s načervenalým opeřením. Jejich hlava a hrudník jsou světlé bez inkluzí, břicho a tlapky jsou načervenalé. Mladí ptáci jsou také světle zbarvení, ale mají šedobílé břicho. Kromě načervenalého poddruhu jsou běžné i tmavé a světlé.

Pták se nachází v oblasti Středozemního moře, severní Africe, Řecku, Turecku, na Kavkaze, na Arabském poloostrově a ve střední Asii. Pro život si pták vybírá horské a otevřené krajiny, stepi a polopouště.

Káně drsnonohé (Buteo lagopus)

Délka těla ptáka je od 51 do 61 cm, hmotnost je 800-1300 g Navenek připomíná obyčejné káně, ale jeho břicho je světlé. Nártníky jsou opeřené až k prstům.

Káně drsnonohé je obyvatelem severních oblastí Eurasie a Severní Ameriky. Pták často hnízdí na severních ostrovech.

Swainsoniho káně (Buteo swainsoni)

Druh je od 48 do 56 cm na délku, s rozpětím křídel až 132 cm Křídla jsou dlouhá a tenká. Za letu to vypadá jako drak. Barva opeření je různorodá. Zobák je žlutý a malý. Křídla jsou nahoře hnědá, se světlými okraji, bez skvrn. Břicho je lehké. Na hrdle je nápadná bílá skvrna.

Čtěte také: Drozdi – stěhovaví ptáci, či nikoli: popis drozdů, jejich životní styl, výživa ptáků

Káně Swainsonova se rozmnožuje na západě Spojených států a Great Plains, stejně jako v Kanadě a Mexiku. Stěhovavé druhy. Na zimu se stěhuje do Jižní Ameriky, někdy na Floridu nebo do Kalifornie.

Káně lesní (Buteo magnirostris)

Navenek pták připomíná krahujece. Má šedá záda a světlé bříško s červenými pruhy.

Žije ve Střední a Jižní Americe, kde se vyskytuje na otevřených prostranstvích a lesích v tropických a subtropických oblastech.

Káně galapágské (Buteo galapagoensis)

Délka těla ptáka je až 56 cm, hmotnost od 650 do 850 g. Barva opeření je tmavě hnědá, na ocasu jsou šedé pruhy. Samice jsou větší než samci.

Tento druh je endemický na Galapágách, kde žije v široké oblasti od tropických pralesů po stepi a hory.

Káně africký (Buteo oreophilus)

Délka těla je od 41 do 48 cm, rozpětí křídel je 102-117 cm Hmotnost dosahuje 700 g. Peří na zádech je tmavě hnědé, v oblasti hlavy, ocasu, hrudníku a břicha je bílé s velkými hnědými skvrnami. Duha je hnědá.

Druh je rozšířen v lesích ve východní Africe (Etiopie, Keňa, Súdán, Uganda, Rwanda, Kongo, Tanzanie, Burundi, Zambie). Pták žije v kopcovitých a horských oblastech v nadmořských výškách od 1600 do 4500 metrů nad mořem.

Káně krátkokřídlá madagaskarská (Buteo brachypterus)

Endemit Madagaskaru, který žije v subtropických nebo tropických deštných pralesích, jak v nížinách, tak v horách.

Přečtěte si více
Správná vzdálenost pro instalaci dilatační spáry: doporučení a tipy.

Káně dlouhonohá (Buteo hemilasius)

Délka těla ptáka je od 57 do 67 cm, rozpětí křídel je 143-161 cm Samci jsou menší než samice. Navenek připomíná dlouhonohé káně. Existují světlé a tmavé poddruhy v barvě peří, ale hlavní barva peří je červenohnědá. Nohy jsou částečně opeřené.

Druh hnízdí v otevřených stepích, pouštích a horách, v nadmořských výškách od 1000 do 4500 m, od východního Tien Shan a Altaj, Mandžuska, Tibetu až po Himaláje. V zimě se káně stěhuje do Koreje, Číny, Indie, Turkestánu, Japonska a Íránu.

Káně skalní (Buteo rufofuscus)

Středně velký pták s délkou těla 45 až 55 cm, rozpětím křídel 127-143 cm, hmotností od 865 do 1080 g u samců a od 1150 do 1700 g u samic. Hlava je malá, protáhlá a zobák je silný. Peří je šedé. Hrudník a ocas s načervenalým nádechem.

Druh je rozšířen v Jižní Africe (Namibie, Lesotho, Svazijsko, Mosambik, Botswana). Žije v horách nebo na pláních v nadmořských výškách 1000 m nad mořem.

Káně pouštní (Parabuteo unicinctus)

Druh zahrnuje dva poddruhy:

  • Parabuteo unicinctus harrisi, který se vyskytuje na jihozápadě Spojených států, stejně jako v Mexiku, Kolumbii, Ekvádoru a Peru;
  • Parabuteo unicinctus unicinctu, vyskytující se v severovýchodní Kolumbii, Venezuele, Bolívii a Brazílii, Argentině a Chile.

Káně lesní (Busarellus nigricollis)

Délka těla je od 48 do 51 cm. Křídla jsou široká, zaoblená a ocas je krátký. Na tlapkách jsou ostny. Mladí ptáci jsou nudní.

Tento druh se vyskytuje v Mexiku a Argentině, kde žije v tropických nížinách, na otevřených prostranstvích nebo v lesích u vody.

Čtěte také: Kiwi – ptáček z Nového Zélandu, který nelétá. Popis a fotografie ptáka kiwi

Káně lesní (Butastur indicus)

Vzácný druh, který je rozšířen pouze ve východní Asii (Japonsko, Čína). Žije v místech, kde lesy hraničí s loukami, pasekami, bažinami nebo poli.

Pták je středně velký a vypadá jako káně obecné.

Kde žije káně?

Foto: Káně lesní v letu

Obývají rozsáhlé oblasti, včetně:

  • téměř celá Evropa, včetně evropské části Ruska – nenacházejí se pouze na severu Skandinávie;
  • jih asijské části Ruska;
  • Kavkaz;
  • Malá Asie;
  • Střední východ;
  • Írán;
  • Indie;
  • většinu Afriky.

Méně často než na uvedených územích se káně lesní vyskytuje v zemích Dálného východu – Čína, Korea, Japonsko. Většina těchto ptáků je sedavá a na podzim létají na jih pouze zástupci poddruhu vulpinus, tedy malá nebo stepní káně. Žijí v Rusku, Skandinávii a východní Evropě a na zimu odlétají do Indie a Afriky.

Ačkoli někteří z nich mohou jít na zimu ne tak daleko, do pobřežních oblastí poblíž Černého a Kaspického moře: do těch území, kde může být v zimě zima, ale není tam žádný sníh. Pták je středně teplomilný a dokáže úspěšně přežít relativně chladné zimy v Evropě. V evropské části Ruska jsou káně rozmístěny celkem rovnoměrně, žijí především v oblastech, kde se střídají lesy s loukami a poli, kde je pro ně vhodné lovit. Milují také jehličnaté lesy, zejména ty, které se nacházejí v kopcovitých oblastech.

V asijské části Ruska a na severu Kazachstánu si vybrali lesostepní pásmo. Pro osídlení si často vybírají místa poblíž vodních ploch, mohou žít na skalách, i když preferují stromy. Milují kopcovitý terén, ale nežijí na vysočině: maximální nadmořská výška, ve které se usazují, nepřesahuje 2 m, obvykle v rozmezí 000 – 200 m.

Přečtěte si více
Výpočet úhlu střechy

Teď víte, kde káně žije. Podívejme se, co jí.

Chov káně

Káně jsou monogamní ptáci. Tvoří pár na celý život.

Jejich období páření začíná brzy na jaře, kdy samec flirtuje se samicí a začíná se jí dvořit. Umí tančit, vznášet se ve vzduchu a předvádět obratné triky, aby upoutal pozornost samice. Samci se dokonce o samice rvou.

Hnízdo si pár staví společně, ve výšce 5 až 15 metrů nad zemí na stromech nebo skalách, podle stanoviště. Stavebními materiály jsou větve, větvičky, listí, tráva a mech. Káně používají jedno hnízdo několik let.

Koncem jara snáší samice snůšku 3 až 4 světle zelených vajec s hnědými skvrnami, která líhnou střídavě oba partneři. Inkubační doba je asi 5 týdnů.

Novorozená kuřata jsou pokryta tmavě šedým prachovým peřím. Když se mláďata narodí, samice je neopustí a samec se zabývá získáváním potravy pro celou rodinu. V tomto případě nejprve jí matka a potom miminka. V 1,5 měsíci již mláďata mohou létat. A ve věku tří měsíců začínají mladí káně žít samostatně.

Ve volné přírodě se káně dožívají 23 až 25 let. Jejich maximální životnost dosahuje 32 let.

Životní styl a stanoviště

Široké rozšíření káňat různých druhů pokrývá rovinatá i hornatá území. Káňata nepouští cizince do obydlených oblastí. Ve vzduchu, mezi lesy, zoufale útočí na cizince a vytlačují je z jejich prostoru.

Doporučujeme přečíst: Saluki. Popis, charakteristika, druhy, péče a údržba plemene Saluki. Článek vám podrobně poví o plemeni Saluki, jeho charakteristikách a péči o něj.

Káně v lese poznáte podle jeho charakteristického postoje – ptáci sedí na větvích schoulení a se zastrčenýma nohama. To jim nebrání v tom, aby bedlivě sledovali, co se kolem nich děje, a vyhlíželi kořist. Ani při odpočinku ptáci neztrácejí ostražitost.

Káně letí pomalu, tiše, často se dlouho vznáší nad zelenými plochami. Pták se rychle vrhá za svou kořistí a tiskne si obě křídla k tělu. Velmi blízko země. Káně lesní rychle rozprostírá křídla a chytá kořist houževnatými drápy.

Při lovu pomáhá nejen vynikající zrak a sluch, ale také lstivost, obratnost a vynalézavost. Tyto vlastnosti chrání samotné predátory před přirozenými nepřáteli. Bylo zaznamenáno, že před nocí si káňata pletou stopy, aby žádný z hladových predátorů ptáka nemohl vystopovat.

Káně hledají kořist v otevřených prostorech. Ptáci se vznášejí ve vzduchu nebo hledají kořist z výšky, číhají v záloze. Tam zůstávají zcela nehybní, aby zůstali nepovšimnuti.

Migrující druhy se shromažďují v hejnech a v dubnu až květnu, v závislosti na povětrnostních podmínkách, míří do teplejšího podnebí. Podzimní migrace probíhají mezi srpnem a zářím.

Zajímavá fakta o ptácích

  • Káně lesní považuje za své území nejen zem, ale i vzduch, v průměru až 250 metrů od země. Pokud je cizinec v těchto mezích, pták na něj zaútočí a snaží se ho vyhnat z jeho stanoviště.
  • Dospělý pták sežere denně až 30 malých hlodavců. To je až 11 000 za rok Díky tomuto chování při krmení prospívá dravec životnímu prostředí, neboť ničí škodlivé živočichy. Pokud je mnoho myší, pak se káně nedotýkají jiných živých tvorů.
Přečtěte si více
Jaké nenáročné trvalky zasadit na hřbitov: nenáročné na údržbu, nízkého růstu, půdopokryvné, dlouho kvetoucí, odolné vůči suchu

Fauna naší planety je neuvěřitelně bohatá. Dělí se na třídy, kmeny, řády a čeledi. Je nemožné to všechno nastudovat. Pokud ho ale trochu poznáte, můžete si značně zpestřit své představy o jeho obyvatelích. Pro ty, které to zajímá, v tomto článku prozradíme, jaký druh ptáka je káně lesní, čím se živí, kde žije a mnoho dalšího. Mnozí jistě netušili, že jde o opeřeného dravce.

Káně hrubonohá a káně obecná

Káně lesní neboli káně obecné (myš) je dravý pták z čeledi jestřábovitých, který obývá lesy Evropy a Asie.

Káně není stěhovavý pták, pouze jeden poddruh mění na zimu své bydliště a stěhuje se do Afriky z Ruska – káně malé. Je to on, kdo se nachází na území naší země.

Můžete to vidět zde ve specifických (tugai) lesích, které se tvoří podél břehů řek Syrdarya, Amudarya a Ili. A také v kopcovitých oblastech jehličnatých lesů.

Externě je past na myši podobná všem zástupcům jestřábů a má své vlastní vlastnosti:

  • Délka těla je v průměru asi 55 cm;
  • Barva je tmavě hnědá, ale mladá kuřátka jsou pestřejší;
  • Na křídlech dole jsou světlé skvrny;
  • Hlas připomíná protáhlé mňoukání kočky.

Myšáka lze snadno zaměnit s jiným členem rodiny, kánětem hrubonohým. Ale jeho spodní část je znatelně lehčí a jeho nohy jsou pokryty peřím až k prstům, a proto dostal takové jméno.

V přírodě se nic neděje pro nic za nic a tato podobnost není bezdůvodná. Káně obecné se speciálně převléká za svého druha káně obecného, ​​aby se chránilo před nebezpečnějším predátorem jestřábem, největším z jestřábích druhů.

Život

Káně se dožívá poměrně dlouho, ve volné přírodě asi 25 let, ve školce asi 30. Nejraději loví na otevřených plochách, vznáší se ve vzduchu a čeká na kořist, projevuje se téměř úplnou nehybností. Nebo se dívá ze zálohy na kopci. Akutní vidění mu pomáhá vidět na velké vzdálenosti.

Predátor uchopí oběť tak rychle, že oběť nemá čas pochopit, co se děje. Někdy se ale káně uneseno lovem ztratí a může narazit do stromu nebo zdi, aniž by si překážky všimlo.

Pokud káně migruje, činí tak na jaře v dubnu a na podzim začátkem září. Vše závisí na místním klimatu. Hnízda jsou postavena na stromech a postavena vysoko. K tomuto účelu se používají větve a suchá tráva.

Tito ptáci hnízdí v párech a pečlivě chrání svůj domov před cizími lidmi. Snášejí ne více než 5 vajec, ale to je vzácné. Většinou 3 nebo 4 kusy. Skořápka je zakalená bílá, někdy s hnědými skvrnami. Postupně je inkubují a vylíhnutí potomci jsou také krmeni společně, dokud se mláďata nenaučí létat. Obvykle to trvá asi 40 dní, někdy i více – 50.

Během sezóny může samice naklást vajíčka dvakrát, čímž se chrání před neúspěšnými snůškami.

Přečtěte si více
Jak pevný by měl být základ pro jednopatrový dům?

Myši jsou velmi opatrní a mazaní. Když se vracejí na noc domů, pletou si stopy, létají v kruzích a sedí na různých stromech.

V tomto videu ornitolog Ilya Voronin ukáže, jak se káně chová, když je nervózní:

Čím se živí káně?

Koho dravec loví? Jedná se především o drobné savce:

  1. Gophery;
  2. myši hraboše;
  3. Krysy;
  4. Králíci.
  1. Skřivani;
  2. Kosi;
  3. Koroptve;
  4. Bažanti.

Káně z dálky vidí svou kořist, přitiskne křídla k tělu a rychle spadne. A aby se nezlomily, narovná je před zemí a kořist uchopí.

Káně používají své dlouhé tlapy s drápy k usmrcení zvířete a ostrým zahnutým zobákem rychle odříznou potravu. Někdy byli spatřeni, jak jedli mršinu.

Ani jedno zvíře se nemá čas schovat, pokud padne do oka predátorovi. Pouze rychlé vlaštovky mohou vysílat signál nebezpečí a varovat své vlastní.

Lidské výhody

Zajímavý fakt, o kterém málokdo ví. Předpokládá se, že sloveso „sténat“ se objevilo díky tomuto konkrétnímu ptákovi, nebo spíše jeho schopnosti vydávat nosní, protáhlý, kňučivý zvuk, podobný tomu, který někdy vydávají rozmazlené děti, když žebrají o něco, co chtějí.

Tento pták byl vždy považován za magického a chráněného člověkem. Jeho vzhled již dříve předznamenal dobrou úrodu, a to z dobrého důvodu. Pták žere hlodavce, kteří ničí úrodu. Vyhrabávají díry a chodby mezi kořeny a jedí rostliny.

Ptáci také zabraňují rozmnožování ortopterních škůdců polí a zeleninových zahrad. Patří sem:

Tento hmyz je také součástí jejich stravy. Všichni zahrádkáři a zemědělci dobře vědí, jak je těžké je vyhubit. Proto nikdy nevyhánějí chytače myší z výsadby a dokonce čekají na jejich vzhled.

Káně jsou užitečné i v přírodě. Jsou to opravdoví zřízenci, regulují počet nekontrolovatelně se množících hlodavců a žerou mršiny.

Ukládání pohledu

Ale ne vždy byl k ptákovi tak uctivý přístup. Není to tak dávno, co byli všichni draví ptáci zničeni.

Věřilo se, že poškozují loviště:

  • Vyhubí kuřata;
  • Budou tam malí zajíčci;
  • Ptáci jedí hmyz.

V Rusku proto na počátku 20. století zavedli dokonce peněžní odměnu za jejich vraždu. To vedlo k úmrtí několika tisíc zástupců ročně po několik let, včetně káňat. Jejich počet klesl několik desítekkrát.

Vyhlazování pokračovalo až do roku 1964, kdy si lidé uvědomili, že dělají chybu, když narušují řád místního ekosystému. Hlodavci a hmyz se začali rychle množit, což nemohlo vést k hmatatelným následkům.

V lednu 1964 byl vydán výnos zakazující odchyt a likvidaci velkých ptáků a malých káňat. Byla vyhlášena jejich celosvětová ochrana.

Pomohlo a Dnes káně a dalším zástupcům jestřábů nebezpečí nehrozí. Populace se zotavila, s výjimkou velmi vzácných zástupců. Stále je chytá pytláctví za účelem prodeje a zábavy pro turisty.

Káně je krásné, chytré a silné, je těžké ho vidět a poznat. Existuje však charakteristické znamení, podle kterého můžete pochopit, že je před vámi. Vsedě na kámen nebo větev si určitě zastrčí jednu tlapku pod sebe a trochu se scvrkne, jako by byl zmrzlý.

Video: jak pláče káně?

V tomto videu uslyšíte, jak káně křičí, tímto způsobem zvíře varuje své příbuzné před nebezpečím:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button