Larvy v kompostu. Larvy medvěda, bronz, májový brouk.
Larvy v kompostu. Rozdíl mezi larvami medvěda od larev májového brouka a larev bronzových. Jak vypadají larvy medvědů? Které larvy produkují kompost?
Mnoho zahrádkářů při přehazování kompostu narazí na tuk, bílé larvy a takové larvy se často nacházejí pod mulčem na záhonech. Lidé kvůli svému přirozenému hnusu, strachu nebo negramotnosti vše připisují škodlivosti těchto larev, stává se, že propadne panika, a bez pochopení si staví ty nejneuvěřitelnější domněnky a často všechny bez rozdílu vyhlazují.
Minulý rok jsem v článku mluvil o larvách bronzových, ukázal rozdíl mezi larvami bronzovými a larvami chrousta. Podrobný článek „Jak rozlišit larvu bronzu od larvy májového brouka“ – ZDE
Na konci článku předplatitelům slíbila, že vyfotí kompost produkovaný bronzujícími larvami. Je čas dodržet slib.
Kde mohu najít larvy bronzového brouka?
Pro začátek se zopakuji a stručně řeknu novým čtenářům stránek, o jaká „zvířátka“ se jedná a také pohovořím o své nové zkušenosti.
Stručně o larvách v kompostu a pod mulčem.
Bronzové larvy žijící v kompostu a pod mulčem se živí pouze odumřelou organickou hmotou, tedy samotným mulčem nebo samotným kompostem. Živí se rostlinnými zbytky a produkují vám kompost vynikající kvality na hromadě kompostu nebo dělají totéž, ale na zahradě jedí mulč. Tyto larvy zvyšují plodnost VAŠÍ ZEMĚ.

Bronzová maminka ví, co budou její miminka potřebovat k výživě, a tak vajíčka klade do kompostu (nejlépe trávy a listového kompostu) nebo mulčovaných záhonů.

Kde najdete larvu chrousta?
Velmi podobné larvy, které najdete v zaplevelených záhonech bez mulče, jsou larvy chrousta nebo brouka.

Tyto larvy nezvýší úrodnost vaší země, pokusí se vás nechat bez úrody. Tyto larvy jedí kořeny rostlin. Proto se podíváme, kde jsme larvy našli.
Matka chroust nebude hrabat do mulče ani kompostu, vajíčka naklade tam, kde budou mít její děti k dispozici kořeny rostlin. Naklade vajíčka v dokonalé (krásné, zaplevelené) zeleninové zahradě. (Mimochodem, ideální zahrada je relativní pojem.)

Pokud nejste odběratel, ale čtete tento článek, pak si myslím, že máte málo nebo žádné krtky. (Hodně – málo, to je také relativní pojem, podle toho, s čím porovnávat).
Je to pochopitelné, protože krtek sní vše, co se v zemi hýbe! Pokud se rozhodnete jít do přírodního zemědělství a používat „Active Mulch“ – ZDE abyste získali velké a ekologicky šetrné plodiny, pak počet krtků, které exponenciálně poroste, na to musíte být připraveni. Žížaly totiž zpracovávají i mulč a červi jsou hlavní krtkovi „mňamky“.
Žížaly, různé larvy (včetně larev medvědů) jsou součástí potravy krtka, nevíte, co je horší!
Ano, co na to říct. Sám jsem nevěděl, že tam byly takové larvy, když byli krtci na naší zahradě, ale po dlouhé válce s krtci ZDE , našli jsme účinnou ochranu proti krtkům – ZDE . Krtci nás už netrápí, ale počet bronzových larev každým rokem narůstá.
Abych vás nepletl, fotka dvou larev. Porovnejte.

Larva Maybug se od bronzu liší velkou hlavou, silnými čelistmi, tenčím pasem a tato modelka má dlouhé nohy.
Ale přesto na podzim můžete pod mulčem najít larvy chrousta! jak se tam dostali? Chcete-li odpovědět na tuto otázku, zkuste si vzpomenout, kdy jste mulčovali zahradní záhon?! Počkali jste, až brambory vykynou, pak je pudřili, pak znovu pudili a mulčovali, když už byly vršky brambor 40-50 cm. jaký byl měsíc? A ve kterém měsíci začíná hromadný rok májových brouků?
Zde je odpověď na otázku: zatímco jste šrotovali brambory, Maybug stihl naklást vajíčka a mulč, který na něj nasypete, nezabrání jeho larvám v pojídání hlíz! jaký je závěr? S mulčováním neotálejte, zvláště při kopání naklíčené brambory nezvýší váš výnos!
Kvalita kompostu není na fotce moc vidět, natočil jsem to na video níže.

Chci říct, že dvě třetiny tohoto kompostu tvoří kapka jablek. Jablka byly naše a sousedé. Samozřejmě jsem nesnesl kubík jablek na jednu hromadu. Padanicu jsem sbíral každý druhý den, vyšlo 4-6 kbelíků, byly rozloženy v jeden a půl vrstvách a posypány pilinami (2-3 kbelíky), listím, které sklízím vždy na podzim (10- 15cm), zemina (2 kbelíky), popel, různé organické odpadky vyhozené do lesa sousedy. Také odpad z jablek po výrobě jablečné šťávy se skládal na hromadu a také jich bylo hodně, vyrobilo se více než 100 litrů šťávy. Hromada se zvedla a usadila se.
Na konci podzimu 2015, kdy byl kompost přesunut („Kompost v zimě“ ZDE ), nasypali jsme larvy doprostřed „Hromadky jablek“, psal jsem o tom loni. Larvy přečkaly zimu normálně a přes léto sežraly všechna jablka. A na podzim 2016 jsem kompost vyfotil a natočil video.
Tento kompost používám především pro pěstování sazenic raných rajčat, sadební nádoby 5-8 litrů. „Sklizeň rajčat 15. června na předměstí.“ — TADY. Sazenice pěstuji nejen pro sebe, ale i na prodej, na zakázku. Pokud zůstane kompost, pak pro pěstování brambor „100 kg brambor od 5 mXNUMX.“ — ZDE .
Pokud jste v kompostu našli larvy různých velikostí, vůbec to neznamená, že máte před sebou larvy různých brouků. Bronzovka klade vajíčka do kompostu celé léto a larvy se z vajíček líhnou v různou dobu, malé larvy jsou „předškoláci“ a velké „středoškoláci“.
Nikdy by nás nenapadlo říkat kuře vrabec, protože je malé!

Larvy žijí asi rok a půl, dalším vývojovým stupněm je kukla a z kukly dospělý brouk.
«Rychlé kompostování. Larvy vyrobí kompost za jednu sezónu“ – ZDE

„. Dospělý brouk se živí květy divokých i kulturních rostlin včetně ovocných stromů. Navzdory tomu brouci nejsou schopni vážně poškodit zahradnictví.
Často se píše, že brouk žere tyčinky květů a plody na stromech nejsou svázané.
Možná je to tak, ale žádné poškození od brouků jsem nezaznamenal.

Naše jabloně kvetou za rok, a pokud brouci sežerou nějaké květiny, nevšimneme si toho a jsme připraveni se s nimi podělit. Všímáme si ale, jak rychle mizí mulč na záhonech, zvyšuje se úrodnost země a zvyšují se výnosy.
Medvědka je u nás velmi vzácná, většinou se dováží s hnojem. Při nálezu larev v kompostu nebo na zahradě lidé především předpokládají, že se jedná o larvy medvěda.
Medvedka miluje život v kompostu, který se vyrábí z hnoje, takže při nákupu hnoje pamatujte, že spolu s hnojem si můžete koupit medvedku nebo její vejce a to zcela zdarma. Medvěd má navíc křídla a svou zahradu si před její návštěvou nijak pojistit nelze. Každý ví, jak medvěd vypadá.
Medvěda potkáváme jen zřídka, zřejmě je pro něj naše klima (moskevská oblast) příliš chladné, a tak jsem se rozhodl pomocí internetu najít fotku medvědí larvy. K mému překvapení mnoho stránek uvádí zcela nesprávné informace, autoři článků ukazují fotografie larev bronzových a larev chrousta, přičemž tvrdí, že se jedná o larvy medvěda.
Otevřeme Wikipedii:
“…. Medvědice si dělá hnízdo v mělké hloubce v zemi, jehož klenutý oblouk se obvykle poněkud zvedá nad povrch země – aby se zajistilo lepší prohřátí zdiva slunečními paprsky.
Ve snůšce jsou stovky vajec, z toho vylézají larvy, tvar těla připomínající dospělce, jen mnohem světlejší. Larvy rostou několik let, nymfy mají základy křídel . “
Tvarem těla larev připomíná dospělce!
A na mnoha stránkách se nám nabízejí obrázky, na kterých larvy připomínají tlustého bílého červa!
Zkusme přijít na kloub pravdě.
Medvědí vejce vypadají takto:

A tady je majitel hnízda. Fotograf Stanislav Shinkarenko s námi sdílel tuto fotografii.

Jakou velikost vajec lze pochopit jejich porovnáním s dospělým medvědem. Z vajíček se líhnou larvy, které se vůbec nepodobají larvám májovky nebo bronzovky.

Doufám, že nyní budete schopni rozlišit mezi larvami medvěda a larvami brouků.

Na vaše dotazy odpovím v komentářích.


DRUHY KRATKÝCH ZNAMENÍ
Krtci se vyskytují ve většině částí Evropy, Asie, jižní Afriky a Severní Ameriky. Počet jejich druhů není nijak zvlášť velký, ale pravděpodobně existuje mnohem více druhů, které jsou přírodovědcům neznámé.
Krtci se nevyskytují ve většině tropické Asie a Afriky. V Austrálii je nahrazuje vačnatec, jediný druh z čeledi vačnatcovitých (Notatyctidae). V Rusku existuje obecně 7 druhů krtků a jejich blízkých příbuzných, pokud počítáme i vysokouše.
V Rusku existují 4 druhy krtků (Talpa): Krtek evropský (T. europea L.), Sibiřský nebo altajský krtek (T. altaica Nikolsky), slepý nebo malý krtek (T. levantis Savi) a Kavkazský krtek (T. caucasica Satunin); dva druhy, které jsou jim biologicky blízké, ale morfologicky se liší, jsou zástupci rodu Mogera, Velká mogera (Mogera robusta Nehring, 1891) a Japonská mogera (Mogera wogura Temminck, 1833), kteří žijí v jižní části Chabarovského a Přímořského kraje, a již zmíněný vysoký pes.
S výjimkou vysoka mají všechny druhy obecně podobnou biologii: typ výživy, podzemní způsob života, na který jsou krtci dobře přizpůsobeni. Výjimkou je krtek sibiřský, který má latentní fázi vývoje ve vývoji oplodněného vajíčka, což se u ostatních 3 druhů nevyskytuje. Březost trvá 270 dní, na rozdíl od evropského – 40 dní.
Krtci jsou na území Ruské federace rozšířeni. Lesní pásmo evropské části Ruska obývá evropský druh a sibiřskou část areálu krtka obývá krtek sibiřský. V oblasti Kavkazu a Předkavkazska se vyskytují krtci malí a kavkazští. Areál krtka se ve skutečnosti shoduje s hranicí lesního a lesostepního pásma, a to i tam, kde les v podobě jazyka zasahuje do oblasti tundry za polárním kruhem, se vyskytuje také krtek. Krtek sibiřský je rozšířen na sever až k dolnímu toku Jeniseje, i když areál krtka často nedosahuje severní hranice lesního pásma.
Slepý krtek, také známý jako malý krtek
(Talpa caeca) je nejmenší z krtků v ruské fauně: délka jeho těla je pouze 8-12 cm, tělesná hmotnost většiny dospělců je menší než 30 g. Ocas je dlouhý 2-3 cm. Oči jsou rudimentární, skryté pod tenkou průsvitnou kůží. Barva srsti se pohybuje od tmavě hnědé po černou.
Krtek slepý je rozšířen po celém Kavkazském šíji od Předkavkazska po Zakavkazsko; jeho areál rozšíření sahá do Turecka a pravděpodobně i do severního Íránu (podél jižního pobřeží Kaspického moře). Žije v různých horských pásmech až po alpské louky. Obývá lesní a horské luční krajiny a preferuje kypré půdy, které nepodléhají dlouhodobému vysychání. Při společném životě s krtkem kavkazským si vyhrabává hlubší krmné chodby. Jeho potravu tvoří převážně různý hmyz – larvy a kukly brouků (střevlíci, cvakači, nosatci). Méně často než ostatní krtci se živí žížalami. Krtci slepí se rozmnožují v zimě, od února do března, ještě pod sněhem. V březnu samice rodí 1-5 mláďat a v dubnu již dosahují velikosti svých rodičů. Krtek slepý je běžný, nechráněný druh.
kavkazský krtek
(Latinsky Talpa caucasica) se velikostí a barvou srsti podobá krtku evropskému, ale jeho oči jsou rudimentární a skryté pod tenkou kůží. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že jeho karyotyp má 38 chromozomů (ne 34 nebo 36, jako u jiných druhů). Průměrná velikost: délka těla 10–14 cm, délka ocasu 2,5–3,2 cm; tělesná hmotnost 40–95 g. Srst je sametová; po svlékání je intenzivně černá, lesklá a s opotřebením se stává matnou a hnědočernou. Zuby jsou poměrně velké.
Krtek kavkazský je rozšířený v západní a střední části Předkavkazska, Kavkazu a Zakavkazska a v oblastech Turecka přiléhajících k Černému moři. Nevyskytuje se ve východní části Kavkazské šíje. Vyskytuje se téměř ve všech lesních a horských lučních biotopech, ale nejpočetnější je v pásu listnatých lesů. Stejně jako všichni krtci si v zemi zařizuje složitý systém chodeb, které se dělí na hlavní, přiléhající k hnízdní komorě, a krmné (povrchové a hluboké). Ve vlhkých půdách se povrchové chodby nacházejí v hloubce 5 cm, v hustých a suchých půdách – 8-20 cm. Při hledání potravy se může ponořit do hloubky až 1 m.
Krtek kavkazský se živí převážně žížalami, jiné druhy potravy (larvy brouků, mnohonožky) konzumuje méně často. Denně sní 30–40 g potravy.
Stejně jako krtek malý se i krtek kavkazský rozmnožuje v únoru. Mláďata se rodí od konce března do konce dubna. Ročně je 1 hnízdo, průměrně 3 mláďata. Mláďata se osamostatňují ve věku 30–40 dnů.
Krtek kavkazský je běžný a početný druh. Chráněn je pouze jeho vzácný poddruh ze západní Gruzie, krtek kavkazský velkozubý.

Sibiřský, také známý jako altajský, krtek
Od krtka obecného se liší výraznějším pohlavním dimorfismem (samci jsou větší než samice), kratším ocasem a malými zuby. Délka těla samců je 13,5–19,5 cm, samic 13–17 cm; tělesná hmotnost samců je 75–225 g, samic 70–145 mm. Délka ocasu nepřesahuje 3,5 cm. Oči jsou otevřené a opatřené pohyblivými víčky, i když v husté srsti jsou téměř nerozeznatelné. Srst je poměrně dlouhá a nadýchaná, s výrazným hedvábným leskem. Barva je jednotná, od olově šedé po černou s tmavě hnědými nebo hnědými odstíny; břicho má matný lesk. V horských oblastech jižní Sibiře převládají tmavší jedinci, v rovinatých severních oblastech s kouřovou barvou. Často se vyskytují barevné odchylky – bílí, žlutí a skvrnití jedinci. Délka chlupů letní srsti je až 7,9 mm, zimní srsti až 12,2 mm.
Vzhled krtka altajského je pro krtky typický. Má mohutné, zaoblené tělo na relativně krátkých nohách. Přední končetiny jsou uzpůsobeny k hrabání: ruce jsou široké, s lemem štětinatých chlupů, dlaněmi otočené ven. Prsty jsou kůží spojeny s drápy. Tlama je zúžená a končí sosákem. Nemá žádné ušní boltce.
Krtek altajský je rozšířený v západní a střední části Sibiře, včetně jižního Jakutska. Na západě se hranice jeho areálu rozprostírá podél Irtyše a Obu (nad Surgutem); na východě areál pokrývá západní a jižní Bajkalskou oblast, horní tok Leny; na jihu se vyskytuje v lesních biotopech Altajsko-sajanského pohoří; na severu dosahuje hranice lesotundry. V Burjatsku je početně malý a obývá Východní Sajany, Chamar-Daban a Džidinský pohoří. Vyskytuje se také v severozápadním Mongolsku.
Obývá lesní a lesostepní biotopy, s výjimkou bažinatých oblastí a písčitých půd. V horách zasahuje do subalpínského pásu, kde jsou pro jeho bydlení vhodné travnatofrevné louky. V oblastech s permafrostem se vyskytuje v údolích řek. Tíhne k řídkým smíšeným lesům s hustými bylinami rostoucími na středně vlhkých, kyprých půdách. Limitujícím faktorem pro výskyt krtka altajského je hluboké promrznutí půdy se slabou sněhovou pokrývkou. Oblasti vhodné pro jeho bydlení jsou omezené rozlohou a jsou od sebe izolovány horskou tajgou, takže areál rozšíření krtka altajského je vysoce mozaikový.
Krtek má podzemní, hrabající se životní styl. Stejně jako krtek evropský si vyhrabává složité systémy podzemních chodeb, a to jak pro bydlení, tak pro potravu. Krtince opouští pouze na hustých půdách nebo při hloubení hlubokých chodeb. V zimě si vyhrabává tunely pod sněhem, v lesní podestýlce. Je aktivní nepřetržitě, ale hlavně v ranních a večerních hodinách. Nehibernuje. Jeho strava se skládá převážně z žížal; jako doplněk stravy se živí i jinými půdními bezobratlými – mnohonožkami, hmyzem (drátovci, larvy dvoukřídlých, dlouhonohými brouky, chrousty, nosatci a střevlíky, housenkami motýlů). Svléká se třikrát ročně: na jaře – v březnu až květnu, v létě – v červenci až srpnu, na podzim – v září až říjnu.
Díky svému podzemnímu způsobu života má krtek málo přirozených nepřátel. Kořistí různých ptáků (sov, vran, strak) a dravých savců se stává pouze tehdy, když se dostane na povrch.
Na rozdíl od jiných krtků má altajský krtek latentní období ve vývoji embrya: páření probíhá od června do začátku srpna, březost trvá asi 270 dní, protože většinu času tráví v diapauze, kdy se oplodněné vajíčko nevyvíjí. Mláďata se rodí v dubnu až květnu následujícího roku. Ve vrhu je 3–6 mláďat. V červnu se již od dospělých málo liší a začínají samostatný život. Pohlavní dospělost samců nastává ve 2. roce života, samic v 1. roce života. Očekávaná délka života je 5 let.
Krtek altajský je všude vzácný, ačkoli není chráněným druhem. V první polovině 1957. století byl v Burjatsku a na Altaji loven pro kožešinu; od roku XNUMX se jeho kůže nesklízejí. Nejvíce nepříznivě na jeho populaci působí zmenšování plochy jehličnatých lesů a v důsledku toho zvětšování hloubky promrzání půdy v zimě.
Е Krtek evropský
A konečně, nejčastějším obyvatelem našich letních chat je Krtek evropskýToto je standard vzhledu krtka. Délka jeho těla je 18-26,5 cm, délka ocasu je 2-4,8 cm (rovna délce hlavy); hmotnost je 170-319 g. Oči jsou drobné, jako špendlíková hlavička, ale jsou viditelné zvenku, protože nad oční bulvou je úzká štěrbina v kůži, dlouhá asi 0,5-1 mm (u většiny krtků žijících na Kavkaze jsou však oči pokryty kůží). Nemá vnější ucho. Srst je sametová, roste nahoru, a ne dopředu ani dozadu, což krtkovi pomáhá pohybovat se podzemním tunelem v jakémkoli směru. Barva srsti je matně černá, spodní část těla je poněkud světlejší. U mladých krtků je barva matnější. Někdy se vyskytují barevné odchylky: bílá se světle hnědým nádechem, šedí a hnědí krtci. Chloupky na ocasu slouží hmatové funkci a umožňují krtkovi pohybovat se v tunelech dozadu.
Přední tlapky krtků jsou skutečné lopaty. Otočí dlaně směrem ven, takže je pohodlnější kopat zemi před nimi a házet ji zpět. Prsty krtkových tlapek jsou pokryty společnou kůží a zakončeny silnými zploštělými drápy.
Krtkova srst je krátká, měkká a poléhá stejně snadno dopředu i dozadu. Pohyb těsnými tunely vede k jeho rychlému vytírání, takže krtek nelíná 1-2x jako většina zvířat, ale 3x až 4x do roka. Nejlepší srst (vysokou, hladkou, hustou, sametově lesklou) mají krtci od konce října do listopadu, po úplném podzimním línání. Od dubna do června se nejprve u samic, poté u přezimovaných samců zimní srst mění na nižší jarní srst, která trvá až do poloviny července, kdy u dospělých krtků začíná letní línání. Koncem července – začátkem srpna začínají mladí krtci poprvé línat. Letní línání téměř bez přerušení přechází v podzim, takže téměř během celého teplého období krtci podstupují úplnou nebo částečnou výměnu vlasů. Místa, kde dochází ke změnám srsti, se objevují na mase ve formě černých skvrn a ovlivňují hodnotu moleskin.
Krtek obecný je rozšířený v Evropě, středním pásu evropské části Ruska, na severním Kavkaze, Uralu a západní Sibiři, na východě dosahuje přibližně k soutoku Irtyše a Obu. Severní hranice pohoří vede podél střední tajgy, jižní – podél lesostepi.
Krtek je typickým obyvatelem lesů a říčních údolí. Zaujímá různá stanoviště: okraje lesů, louky, pole, zahrady, zeleninové zahrady; běžné v říčních nivách. Podél říčních údolí proniká krtek na sever do střední tajgy a na jih do typických stepí. Je vzácný v povodích tajgy a suchých stepí a vůbec se nevyskytuje v polopouštích, pouštích, lesních tundrách a tundrách. Vyhýbá se místům s vysokou hladinou spodní vody, nemá rád písčité půdy.
Krtek ryje zem, zavrtává se do hlíny a střídavě hrabává hlínu tlapkami. Krtci na rozdíl od hlodavců nedokážou řezáky ohlodávat zem, a tak žijí jen na místech s měkkou, poddajnou půdou. Tam, kde je půda tvrdší (například pod lesními cestami), vytvářejí zvláštní hluboké „podzemní chodby“, které využívají i jiná zvířata. Krtci dokážou přeplavat malé říčky – krtčí díry, které se odlomí na okraji vody, často pokračují na druhém břehu. Krtek se na povrchu země objeví jen zřídka; tady je nemotorný, protože nemůže chodit, jako většina zvířat, ale pohybuje se plazením. Stopa krtka, který se vynořil na povrch, je brázda s otisky zadních tlapek na dně a předních tlapek po stranách.
Krtek se živí půdními bezobratlými, mezi nimiž převažují žížaly. V menším množství požírá slimáky, škvory, hmyz a jejich larvy (chrobáky, klikatky, krtonožky, housenky), stonožky a pavouky. Krtek může také pozřít malé obratlovce (myš, ještěrka, žába), pokud jsou neaktivní. Najednou krtek sní až 20-22 g žížal; za den – asi 50-60 g krmiva, což je o něco méně než jeho vlastní hmotnost. Krtek se krmí několikrát denně, protože jídlo je v jeho těle stráveno za 4-5 hodin. Rychlost trávení potravy určuje denní rytmus krtkovy činnosti. Mezi krmením krtek spí v hnízdě stočený do klubíčka. Krtek může zůstat hladový po dobu ne déle než 14-17 hodin, poté zemře. Na zimu si vytváří zásoby potravy, obvykle tvořené paralyzovanými žížalami, kterým krtek prokousává hlavu. V krtčích dírách bylo nalezeno až několik stovek imobilizovaných červů. Zimní potrava krtka se složením neliší od letní, ale v zimě jeho potřeba potravy klesá. Krtci se neukládají k zimnímu spánku.
Dospělí krtci jsou hádaví, napadají příbuzné, kteří přijdou do jejich oblasti a mohou je ukousnout k smrti. Prokazují kanibalismus. Zároveň mnoho predátorů nežere krtky kvůli pižmovému zápachu. Jejich přirozenými nepřáteli jsou lišky, kuny, lasičky a draví ptáci (sovy, káně atd.). Krtci trpí tularémií, piroplazmózou; trpí parazitickými červy, blechami, klíšťaty. Jejich životnost je 4-5 let.
Krtek tráví celý svůj život v podzemních chodbách položených v různých půdních horizontech. Existují dva typy krtkových průchodů: obytné a krmné. Po obytných chodbách se krtek přesouvá z hnízda do krmných míst nebo k napajedlu, někdy z jednoho biotopu do druhého; potravní pasti jsou pasti, do kterých bezobratlí padají ze sousedních vrstev půdy. Za jednu noc může krtek urazit až 50 metrů. Hnízdní komora se nachází v hloubce 1,5-2 m, obvykle na chráněném místě – mezi kořeny stromů a keřů, pod pařezy, pařezy, kameny, pod budovami. S připovrchovými krmnými chodbami je spojena šikmými štoly. Podzemní chodby pro krtka jsou soustavou vícepatrových štol o průměru 5-5,5 cm Krmné chodby ve volné půdě jsou umístěny blízko povrchu – v hloubce 2-5 cm a vedou vodorovně. Jsou vidět zvenčí, protože krtek při kopání zvedá strop průchodu v podobě hliněného válečku. Neexistují žádné zemské emise. V otevřených oblastech, kde půda často a hluboce vysychá, průchody procházejí v hloubce 10-50 cm, krtek nemůže zvednout vrstvu takové tloušťky, takže přebytečná půda je vyhozena na povrch dočasnými vertikálními otvory, které tvoří charakteristiku krtince. Krtinec nad systémem hnízdních chodeb může být zvláště velký, až 70-80 cm.
Krtci jsou aktivní po celý rok; V zimě si často dělá průchody pod sněhem, kde se hromadí bezobratlí živočichové, nebo v hloubce půdy pod bodem mrazu. V tuhých zimách s malým množstvím sněhu, kdy půda zamrzá hlouběji než půl metru, krtci umírají ve velkém hladem. Nepříznivá jsou pro ně i sucha. Dospělí krtci jsou obvykle připojeni ke svým oblastem a vracejí se k nim poté, co je vykopli nebo odnesli na určitou vzdálenost. Během období přesídlení se mláďata vzdálí od mateřského místa na vzdálenost až 2 km.
Krtkový tunel je jakousi pastí na žížaly s pachovou nebo termální návnadou. Červy přitahuje vůně pižma, na který červi vykazují pozitivní chemotaxi, a také mírně vyšší teplota vzduchu uvnitř nory. Atraktivitě krtčích chodeb pro červy se těší i rejsci, kteří do nich často vlezou a červy sežerou dříve než hostitel krtek. Jiná zvířata využívají tunely pro krtky sněžné – rejsci, hlodavci podobní myším, dokonce i lasičky a lasice.
Krtci se páří brzy na jaře, v březnu až dubnu. Březost trvá 35–40 dní; slepá, nahá, bezmocná mláďata (3 až 9) o hmotnosti 2–3 g se rodí od konce dubna do první poloviny června. Obvykle je to pouze jeden vrh ročně; pouze 1–20 % dospělých samic má druhý, letní vrh. Ve věku jednoho měsíce dosahují mláďata krtků téměř dospělé velikosti. Jak rostou, stávají se hádavými a bojovnými. Ve věku 25–1 měsíce mláďata opouštějí matčino hnízdo a začínají hledat oblast, kterou neobsazují jiní krtci.
Krtci jsou všudypřítomní a nepatří mezi chráněné druhy. Je to jeden z mála hmyzožravců, který byl důležitý jako kožešinový druh. Od 19. stol trvanlivé, sametové moleskiny se těžily ve velkém. V současné době nemá krtek z ekonomických důvodů téměř žádný komerční význam.