Labuť němá
Ať už je to labuť trubačka nebo labuť tundra, labutě jsou ptáci známí svou krásou.
Tito elegantní ptáci mají velmi specifické letové vzorce a výzkum nám dokázal odhalit migrační sklony různých druhů labutí. Mnozí z nás si kladli otázku, zda labutě skutečně umí létat, nebo zda jejich majestátní černobílé peří jen pompézním efektem na již tak vznešeném vzhledu ptáků.
Po pečlivém studiu a mnoha studiích bylo zjištěno, že všechny druhy labutí umí létat. To se zdá trochu zvláštní vzhledem k tomu, že velcí ptáci, jako jsou tito, obvykle létat neumí. Všechny druhy labutí jsou stavěny tak, že jejich kosti jsou lehké a mají určité orgány, které ptákům jejich velikosti umožňují volný let. Během zimy se labutě stěhují do teplejších míst a nacházejí si partnera, se kterým hnízdí. Labutě se ve skutečnosti páří na celý život, což je docela zajímavé. Pokud chcete vědět, jak často labutě migrují a zda všechny druhy mají tendenci migrovat, čtěte dál.
Mohou všechny druhy labutí létat?
Na světě existuje několik různých druhů labutí. Nejznámější z nich jsou labutě trubačkové, labutě tundrové, labutě velké a labutě černé. Zajímavé je, že všechny labutě umí létat a tuto dovednost se učí již v útlém věku. Druhy ze Severní Ameriky, jako například labutě velké, migrují v zimě do teplejších oblastí Indie a Afriky, aby unikly krutému chladu. Předpokládá se, že labutě velké pocházejí z Evropy a poté byly přivezeny do Severní Ameriky.
Některé labutě létají během chladnějších měsíců na jih, aby se zahřály a postavily si hnízdo. Vytvářejí hejna a hnízdí ve velkém počtu. Tuto metodu ptáci často používají ke zvýšení pocitu bezpečí před potenciálními hrozbami. Druh labutě zpěvné je také stěhovavý. Tento druh, známý také jako druh divoké labutě, cestuje na velké vzdálenosti, aby přežil jakékoli drsné počasí. Dosah této labutě je zdaleka největší ve srovnání s jinými stěhovavými labutmi.
Černé labutě, původem z Austrálie, patří k nejkrásnějším labutím na světě. O černých labutích však není známo, že by migrovaly. Ačkoli je tento druh ptáka schopen letu a létá z jednoho místa na druhé, jsou spíše kočovné a nelze je klasifikovat jako stěhovavé. Labutě trubačkové, původem z Aljašky, Kanady a částí Spojených států, létají na krátké vzdálenosti, aby překonaly povětrnostní podmínky ve svém přirozeném prostředí. Nacházejí jezera a další vodní plochy v Nevadě, Arizoně a Severní Dakotě, aby žily mezi svými druhy. O labutích tundrových je naopak známo, že na jaře létají na sever, když chtějí hnízdit. Hejno labutí tundrových lze na jaře snadno spatřit, když se rozmnožující se dospělí jedinci snaží najít partnera a společně si postavit hnízda.
Jak rychle dokáže labuť letět?
Rychlost, s jakou labuť dokáže letět, závisí výhradně na jejím druhu. Různé druhy labutí mají různou rychlost a létají na různé vzdálenosti. Z tohoto důvodu není možné stanovit průměrnou rychlost letu těchto ptáků.
Labutě velké, které žijí v Evropě, Střední Asii, Velké Británii a Severní Americe, umí létat. Než se však naučí létat, musí uběhnout krátkou vzdálenost po hladině vody. Tito ptáci se v zimě stěhují do teplejších oblastí, jako je Indie a Afrika, a jejich průměrná rychlost letu je asi 80,4 km/h. Pták tohoto druhu se tedy dokáže snadno pohybovat. Labuť velké je také známá svým výskytem v pohádkách. Labutě velké mají dlouhé krky a žijí v blízkosti vodních ploch, jako jsou jezera a rybníky. Tito ptáci také žijí ve velkých hejnech zvaných hejna.
Černé labutě, které se běžně vyskytují v Austrálii, nemigrují. Jsou však kočovné a nemohou zůstat na stejném místě příliš dlouho. Dospělá černá labuť se místo migrace pohybuje a létá na krátké vzdálenosti. Maximální rychlost, které tito ptáci dokáží za letu dosáhnout, je asi 80,4 km/h. Labutě zpěvné mají nejlepší letovou formu a jsou známé tím, že létají na delší vzdálenosti. Jejich migrační vzorce jsou takové, že dokážou uletět téměř 620 km za pouhých 997,7 hodin. Není třeba dodávat, že tito ptáci jsou vynikajícími letci. Jejich průměrná rychlost letu během migrace je asi 12 km/h.
Druhy labutí trubačů jsou známé svými migracemi na krátké vzdálenosti. Obvykle se vyskytují v Kanadě a na Aljašce a během zimních měsíců cestují na krátké vzdálenosti, aby se dostaly na místa, jako je Severní Dakota a Nevada. Hejno těchto ptáků bylo spatřeno letět rychlostí 25–60 km/h (40,2–96,5 mil za hodinu). Po skončení zimy se hejno vrací na Aljašku nebo do Kanady, aby se rozmnožilo. Labutě tundrové jsou také známé tím, že v době migrace podnikají dlouhé lety. Tito ptáci létají na dlouhé vzdálenosti, aby se na zimu vydali na jih, a také se pohybují ve vysokých nadmořských výškách. Jejich průměrná rychlost letu je kolem 60 km/h (96,5 mil za hodinu) a při svých okružních migracích urazí přes 3000 4828 km (XNUMX XNUMX mil).
Mohou labutě létat na velké vzdálenosti?
Ne všechny druhy labutí migrují. Je to proto, že pokud mají labutě dostatek potravy, dobré jezero, řeku nebo rybník, poblíž kterého mohou žít, a hejno, se kterým mohou přežít, neexistuje důvod, aby labutě migrovaly. Dále je třeba mít na paměti, že labutě se vyskytují ve všech částech světa, například v Evropě, Severní Americe a Kanadě. Je proto přirozené, že různé druhy labutí vykazují různé hnízdní a migrační vzorce. Není proto známo, zda všechny labutě létají na velké vzdálenosti. Víme však, že všechny labutě umí létat. Některé druhy tohoto ptáka létají na velké vzdálenosti, aby unikly mrazivému chladu svého původního divokého prostředí. Zároveň některé labutě vykazují kočovný způsob života, protože se od svých rodných končin a jezer příliš nevztahují.
Labutě zpěvné a labutě tundrové jsou ptáci, kteří létají na dlouhé vzdálenosti na jih začátkem podzimu a zpět na sever na jaře. Tito ptáci se rozmnožují na severu a své rodiny stěhují na jih, aby v zimě hledali lepší potravu a počasí. Černá labuť však vůbec nemigruje. Labuť je dostatečně lehká na to, aby mohla létat, ale povětrnostní podmínky v jejím přirozeném prostředí v Austrálii migraci nepodporují. Některé druhy tohoto ptáka jsou stěhovavé pouze částečně, zatímco jiné jsou stěhovavé zcela. Mezi druhy, které obvykle létají na dlouhé vzdálenosti, patří labutě zpěvné a labutě tundrové.

Odlétají labutě na zimu na jih?
Labutě obvykle žijí v mírných oblastech a v tropických oblastech se vyskytují jen zřídka. Na začátku podzimu se labutě začínají připravovat na dlouhé nebo krátké lety. Je zřejmé, že některé druhy, které žijí v arktických oblastech, nemohou přežít drsné chladné týdny v roce a potřebují místo s jezery a dostatkem krmných ploch. Z tohoto důvodu většina druhů labutí létá na krátké nebo dlouhé vzdálenosti, aby ochránila svou rodinu a hejno před drsnými klimatickými podmínkami.
Protože tito vodní ptáci žijí v mírných oblastech světa, jediný způsob, jak se labutě mohou vyhnout zimě v Arktidě, Severní Americe, Evropě nebo Velké Británii, je letět na jih. Když se na podzim trochu ochladí, labutě začnou shromažďovat svá hejna a vydávají se na dlouhé plavby. Každé hejno má vůdce, který vede všechny ostatní labutě. Tento vůdce letí k ústí formace ve tvaru V, kterou labutě vytvářejí během letu a prořezává vítr, aby ostatním v hejnu usnadnil let. Když si hlava a křídla vůdce potřebují odpočinout, zaujme jeho místo jiný a vede hejno. Na konci zimního období a začátku jara se labutě připravují na další cestu. Tentokrát však letí na sever, aby se rozmnožily. Dospělí samci a samice labutí hnízdí s ostatními členy svého hejna a rodí se mláďata labutě.
Létají labutě s husami?
Labutě a husy patří do stejné třídy zvířat zvané Anatidae. Je známo, že tito ptáci spolu docela dobře vycházejí. Neexistuje však dostatek výzkumů, které by potvrdily, zda tito ptáci skutečně tvoří hejna. Je také důležité si uvědomit, že husy v zimě migrují na jih. Takové stěhovavé husy se vyskytují v Severní Americe a Kanadě. V létě také létají zpět na sever, aby porodily mláďata. Zda skutečnost, že labutě a husy mají v podstatě stejné migrační vzorce, jim umožňuje létat společně v hejnech, dosud nebylo potvrzeno výzkumem.
Husy jsou stejně zajímavé jako labutě. Mají zhruba stejnou sadu vlastností jako labutě. Husy jsou také velcí ptáci a jsou schopni migrací na dlouhé vzdálenosti, stejně jako většina druhů labutí. Nehnízdí však společně. Vzhledem k tomu, že tito vodní ptáci mají zhruba stejný vzhled, někteří lidé si často kladou otázku, zda migrují a hnízdí společně. Ačkoli neexistují žádné konkrétní důkazy, je nepravděpodobné, že by tomu tak bylo.
Létají labutě trubači v hejnech?
Labutě trubačkové patří k nejznámějším a nejmajestátnějším druhům labutí. Jsou velké velikosti. Ve skutečnosti jsou největšími druhy labutí, které lze nalézt v celé Severní Americe. Mají všechny typické znaky labutí, jako je dlouhý krk a bílé tělo. Zobák labutě trubačkové je černé barvy a velikost tohoto druhu dosahuje až 6 m. Stejně jako ostatní labutě žijí i mladé i dospělé labutě trubačkové ve velkých hejnech. I když nevyužívají dlouhé migrační trasy, je snadné hejno labutí trubačků spatřit na podzim a na jaře, kdy ptáci létají mezi svými letními a zimními sídlišti.
Tyto labutě se dožívají průměrné délky života přes 20 let. Mají sněhobílá křídla, která krásně kontrastují s jejich černým zobákem. Rozpětí křídel tohoto majestátního ptáka je asi 10 metry. Stejně jako ostatní labutě mají i labutě trubačky dlouhý krk a velká křídla. Jejich tělo se skládá z dutých kostí. Loví potravu v řece, jezeře nebo na zemi.

Labuť němá je členem kachní rodiny, která preferuje sedavý způsob života. Je považován za největší mezi řádem Anseriformes. Jsou to ptáci, kteří způsobují obdiv a potěšení, protože vypadají majestátně a půvabně. Tyto ptáky lze nalézt v městských rybnících nebo jezerech. Přitahují oči každého, do jehož zorného pole spadají.
Obsah
1 Labuť velká: popis
1.1 Vzhled
1.2 Kde žije labuť velká?
1.3 Čím se živí labuť velká?
1.4 Charakter a životní styl
1.5 Rozmnožování a potomstvo
1.6 Přirození nepřátelé
2 Stav populace a druhů
3 Ochrana labutí velkých
Labuť němá: popis

Když se blíží nebezpečí, samci vydávají specifické zvuky, a tak dostali ptáci své jméno. Kromě syčení dokážou tito ptáci vydávat i jiné zvuky, jako je pískání, funění nebo chrochtání. Labuť němá má půvabný a zakřivený krk, který je odlišuje od ostatních zástupců rodu.
Labutě velké jsou euroasijští ptáci. Druh se rozšířil ve dvou etapách – koncem 19. století a poté ve 1930. letech XNUMX. století. Během této doby byli převezeni do státu Victoria, kde zdobili městské parky a v naší době jsou pod ochranou.
Dříve se tito ptáci mohli vyskytovat v Japonsku, ale dnes se občas objevují na Bermudách, v Kanadě, USA a také na Novém Zélandu. Labutě německé jsou národním symbolem Dánska od roku 1984. Tito ptáci jsou přirovnáni ke královským nebo královským ptákům.
V Anglii jsou labutě němé prohlášeny za majetek krále. Od 15. století mohli tyto ptáky chovat pouze bohatí lidé s vysokým společenským postavením. Všichni ptáci byli okroužkováni, aby se vědělo, kdo komu patří. Na území přírodní rezervace Abbotsbury byly labutě speciálně chovány, aby jejich maso mohlo být podáváno na stůl krále.
V Rusku byly pokrmy z mušlí považovány za zvláště privilegované. Přítomnost smažených labutí na hostitelově stole naznačovala uznání hostů. V roce 1610 se na stole moskevského cara Vladislava podávaly tři labutě, připravené na různé způsoby.
Внешний вид

Vzhledem k tomu, že tito ptáci jsou největšími zástupci svého rodu, jejich velikost je poměrně velká. Od svých příbuzných se liší oranžovým zobákem a také přítomností černého výrůstku na bázi zobáku. Pták má poměrně masivní krk a jeho křídla se zdají být mírně zvednutá. Během období rozmnožování se může tento růst zvětšit.
Tito ptáci mají také černé končetiny a prsty s plovací blánou, stejně jako barvu jejich očí. Křídla jsou široká a jejich rozpětí dosahuje 2 a půl metru. Když se přiblíží k ptákům, zvednou křídla, vyklenou krky a začnou ustrašeně syčet. Když jsou ptáci na vodě, ohýbají krky do tvaru „S“ se zobáky směřujícími dolů. Jejich končetiny jsou krátké, takže se na souši necítí pohodlně.
- Samice váží od 6 do 8 kilogramů.
- Hmotnost samců je asi 10-13 kilogramů.
- Délka těla ptáků se pohybuje od 160 do 180 centimetrů.
Je důležité vědět! Největší labuť velká byla zaznamenána v Polsku, váží 23 kilogramů. Není známo, zda tato labuť mohla létat.
Po narození se kuřata vyznačují špinavě šedým odstínem prachového peří, který pokrývá jejich tělo. Teprve po 2-3 letech svého života se mladí jedinci stávají podobnými dospělým labutím. Tělo labutě je pokryto peřím, jehož počet dosahuje 25 tisíc. Zajímavé je, že dospělí jedinci velmi často a velmi hlasitě mávají křídly, což je slyšet na vzdálenost až 1 kilometru. Široké membrány mezi prsty pomáhají ptákům cítit se ve vodě skvěle.
Zajímavé vědět! V oblasti ocasu labutě je žláza, která produkuje speciální mazivo. Obaluje peří a nedovolí ptákům navlhnout.
Kde žije labuť velká?

Tyto ptáky lze nalézt na určitých územích střední a jižní Evropy, v rozlehlé Asii, v Dánsku, Švédsku a Polsku, stejně jako v Číně a na Primorském území. V těchto oblastech jsou ptáci poměrně vzácní, protože ptáci se usazují v rodinách ve velké vzdálenosti od sebe. Někde nežijí vůbec.
Na území bývalého SSSR se tito ptáci nacházejí v povodí řeky Ural a také v některých vodních útvarech Kazachstánu. V Evropě jsou tito ptáci raději domestikovaní. Ptáci žijící v přirozeném prostředí si vybírají hnízdiště, která lidé nenavštěvují. Raději žijí v jezerech a ústích řek, hustě porostlých přirozenou vegetací, stejně jako v bažinatých oblastech.
Ne bez osudu lidí, ale labuť němá se objevila v rozlehlosti Austrálie, Severní Ameriky, Nového Zélandu a Afriky. Hned bych poznamenal, že zde zdobí především jezírka městských parků, nebo jsou zcela zkrocené.
Nacházejí se v oblastech nacházejících se v nadmořské výšce asi 500 metrů nad mořem, žijí v ústích řek a také v různých sladkovodních útvarech. Lze je nalézt na pobřeží Baltského moře a Atlantského oceánu. Nová generace labutí míří na zimu do úmoří Kaspického a Černého moře. Někdy zůstávají přezimovat na stejných místech, ale zároveň musí člověk tyto majestátní ptáky krmit.
Aby ptáci přežili zimu, organizují četné skupiny. Pokud jsou nemocní jedinci, dospělí odkládají let, dokud se všichni neuzdraví. V zimě je opeření ptáků zpravidla čistě bílé, ale při odletu do teplých krajin barva ztmavne.
Co jí labuť velká?

Labuť velká je býložravý pták, ale strava ptáků chovaných v zajetí a ptáků chovaných ve volné přírodě se výrazně liší.
Labuť němá jí:
- Kořenový systém.
- Podvodní části vegetace.
- Oddenky.
- Charovaya a vláknité řasy.
Ptáci se potápějí do vody a odtrhávají malé části rostlin, aby nakrmili své potomky. V zimě se živí především řasami. Když se hladina vody zvedne nebo se moře rozbouří, ptáci se obtížně živí a někdy tak zeslábnou, že nemohou létat. Přesto neopouštějí svá hnízda a raději čekají na dobré počasí.
Zajímavý moment! Někdy se lidé snaží nakrmit labutě zbývající na zimu chlebem, což absolutně nelze. Vzhledem ke struktuře jejich žaludku mohou ptáci onemocnět a zemřít. Je lepší dát přednost krmení obilím, které může v zimě zachránit ptáky před hladem. Mohou sníst až 4 kg obilí denně.
Charakter a životní styl

Labutě velké tráví na vodě poměrně hodně času. Kde nejsou lidé, často se objevují na souši. Ptáci tráví noc na vodě mezi hustou rákosovou vegetací. Dobře se snášejí s jinými druhy ptactva, a tak si svá hnízda staví například vedle hnízd hus.
Nacházejí se jak ve skupinách, tak v jednotlivých rodinách. Mají mírumilovný charakter, ale při obraně hnízda projevují maximální agresivitu. V případě nebezpečí ohýbají krky, zvednou peří a plavou vstříc nebezpečí. Aby se chránili, používají svůj zobák, který dokáže vydat silné rány.
Pokud nehrozí nebezpečí a nikdo jim neruší domov (hnízdo), mohou zůstat na jednom místě až do zimy. Migrace do teplejších oblastí začíná koncem září/začátkem října, v závislosti na stanovišti. Ptáci létají ve dne i v noci a pískání jejich křídel je slyšet i na zemi. Létají ve skupinách, umístěné v šikmém klínu a vydávají chraplavé zvuky.
Tito ptáci přezimují jako součást svých rodin, včetně nových rodin. Osamělí jedinci si hledají partnery a uzavírají manželství. Od dvou let věku labutě línají dvakrát ročně. V létě, kdy je peří úplně vyměněno, ptáci nemohou létat. Období hlavního línání se kryje s obdobím odchovu potomstva, což je velmi důležité, protože v tomto období ptáci nemohou opustit své potomstvo.
Zajímavé vědět! Každý zná starou legendu o labutí věrnosti, kdy jeden z partnerů zemře, druhý partner zůstane navždy sám. Ve skutečnosti to není pravda, protože zbývající partner začíná hledat partnera pro sebe.
Navzdory poměrně velké velikosti dospělých jedinců jsou labutě vynikajícími letci. Během svých migrací tvoří četná hejna, která jim pomáhají přežít. Labutě nevědí, jak vzlétnout z pevné hladiny, a tak vzlétají z vody po dlouhém běhu. Pokud se povětrnostní podmínky zhorší, labutě si lehnou na zem, poté schovají hlavu pod křídla a čekají na dobré počasí.
Rozmnožování a potomci

Labutě se začínají množit po dosažení 4 let věku. Do této doby již vytvořili manželské páry. Vlivem bezmyšlenkovité lidské činnosti se tyto páry mohou rozejít, v důsledku čehož se objeví mnoho svobodných samců, kteří začnou odrážet samice z již vytvořených manželských párů. Samci si začnou věci řešit v bojích. Samcům se zpravidla daří bránit své samice.
Samice a samec si společně vybírají místo u rybníka s břehem zarostlým vegetací. Období páření pro jednotlivce začíná v březnu. Páření spočívá v tom, že samec a samice plavou vedle sebe, ale samec čas od času zvedne křídla nebo skloní hlavu do vody. Pokud je vše normální, samice a samec se páří.
Po tomto procesu si začnou navzájem čistit opeření. Další fází je stavba hnízda, které padá na ramena samic. Úkolem samce je chránit území před cizími lidmi. Jakmile se jeden z nich začne přibližovat, samec podbízivě zasyčí.
Samička si staví hnízdo z loňského rákosí a dalšího dostupného materiálu. Délka hnízda může být téměř metr v průměru a asi 0.75 metru na výšku. Pokud by byly použity větší stavební materiály ve formě oddenků, pak jeho průměr může dosáhnout až 4 metrů s výškou více než metr. Poté, co je hnízdo připraveno, ho samice vystýlá peřím, které vytrhne z hrudi.
Manželský pár, který se rozmnožuje poprvé, může mít pouze jedno vejce. Postupem času, jak stárnou, se počet vajec zvýší na 8 kusů. Vejce, která byla právě snesena, mají tmavě zelenou barvu, ale jak se blíží čas narození kuřat, jsou téměř bílá. Samice inkubuje vajíčka po dobu 35 dnů. V tomto období je samec zaneprázdněn ochranou svého území.
Mláďata se objevují na začátku léta. Od prvních dnů svého narození plavou vedle své matky. Mláďata jsou šedé barvy a první 4 měsíce tráví na zádech samice a vyhřívají se na slunci. V noci se celá rodina usadí v hnízdě a spí. Po dosažení 5 měsíců života se kuřata prakticky stávají samostatnými ptáky. S nástupem podzimu se celá rodina vydává na jih.
Přírodní nepřátelé

Dospělí jedinci jsou poměrně silní a nebojácní, takže nemají mnoho přirozených nepřátel. Jsou schopni zastrašit dravce nebo člověka, pokud se pokusí přiblížit. Dokonce útočí na lodě, pokud jsou blízko hnízda. Hlasitě syčí, roztahují křídla, jako by se připravovali na obranu.
Pokud jde o kuřata, mohou se stát večeří pro mnoho predátorů, jako jsou lišky, orli skalní, výři, rackové atd. Jinými slovy, povaha predátorů závisí na podmínkách stanoviště. Dospělým mohou ublížit medvědi nebo vlci. Australští němí psi se mohou bát pouze dingů, kteří jsou na těchto územích jedinými přirozenými nepřáteli.
Важный момент! Labuť němá má výbornou paměť a pamatuje si své pachatele. Příležitostně se jim vždy pokusí pomstít.
Není to tak dávno, co byli ptáci nemilosrdně loveni pro maso a chmýří. To vedlo k tomu, že labutě začaly představovat poměrně vzácné ptáky. Na území Běloruska byly labutě velké téměř úplně zničeny během vojenských operací, které se odehrály na počátku 20. století.
Tito ptáci, stejně jako mnoho jiných druhů vodního ptactva, trpí špatnou environmentální situací. Důvodem je znečištění vodních ploch průmyslovým odpadem a také těžba přírodních zdrojů. Při letu navíc narážejí na vedení vysokého napětí. Velké nebezpečí představují olověné rybářské závaží.
Stav populace a druhů

V celém SSSR byl lov labutí němých zakázán poté, co byli tito ptáci na pokraji úplného vyhynutí. V důsledku toho se počty těchto ptáků zvýšily a tento trend pokračuje dodnes.
V dnešní době je snazší potkat tyto ptáky v parkových oblastech, v umělých nádržích a také v botanických zahradách. Labutě mohou ozdobit každé jezírko. V zajetí se jim daří, aniž by svým majitelům dělali problémy.
Vzhledem k tomu, že populace v jejich stanovišti nejsou příliš husté, jejich lov nepřináší požadovaný zisk. Jedince lze snadno odchytit v období línání, kdy jsou zaneprázdněni výchovou svých potomků. Ptáci vyčerpaní hladem, stejně jako nemocní jedinci, trpí akcemi pytláků.
Podle propočtů IUCN je celosvětově počet labutí velkých asi 600 tisíc jedinců. To je poté, co byl jejich lov zakázán. Ve Velké Británii jich žije asi 3 desítky tisíc, v ostatních evropských zemích je jich mnohem méně. V roce 2000 bylo v Bělorusku napočítáno pouze 137 párů. Po 10 letech se toto číslo téměř zdvojnásobilo. Nyní odborníci odhadují počet těchto ptáků na 850 párů.
Ve Velké Británii a Dánsku mají tito ptáci zvláštní postoj, a proto mají zvláštní postavení. Ve Velké Británii patří královně, proto jsou pečlivě chráněni. V Dánsku jsou považovány za národní symbol, proto jsou také chráněny státem.
Ochrana labutí

Druh je na pokraji vyhynutí, takže je uveden v červených knihách mnoha zemí.
Protože se v zajetí snadno rozmnožují, vedlo to k naturalizaci ptáků. V Evropě se tito ptáci zachovali díky domácímu chovu. Domestikace vedla k tomu, že se labutě přestaly bát lidí. Labutě se snadno přizpůsobují novým životním podmínkám a neusilují o přírodu. Stále častěji je lze nalézt v různých osadách zdobících místní nádrže.