Mandrill – popis, umístění, životní styl
Mandrill – opice, které jsou snadno rozpoznatelné podle jejich neobvyklého vzhledu. Zdá se, že shromáždili všechny barvy duhy: od červené po modrou a zelenou. Tyto opice jsou jedinečné, protože toto zbarvení mají zpravidla pouze ryby nebo ptáci.
Původ druhu a popis

Mandrill (nebo „sfinga“) je členem rodiny opic a rodu Mandrill. Dříve byl tento rod uvažován v klasifikaci paviánů, ale v souvislosti s nedávným výzkumem je nyní rozlišován samostatně. Zástupci čeledi opic se také nazývají „psohlavé“ nebo úzkonosé opice. Všechna jména mluví sama za sebe. Struktura lebky takových opic připomíná hlavu psa a nosní chrupavka je extrémně malá.
Video: Mandrill
Rodina opic je velmi heterogenní a dělí se na dvě podskupiny:
- první jsou všežravé opice, kam patří mandrilové. Tito primáti jsou schopni strávit jakoukoli potravu, jsou také náchylní k lovu a jsou nejagresivnější;
- druhým jsou opice, převážně býložravci, i když mohou udělat vzácnou výjimku ve prospěch živočišné potravy. Patří sem langury, nosorožce a tlouštíky.
Opice jsou velmi běžná rodina. Vzhledem ke svému prostředí a různým vlastnostem života mají různé velikosti a barvy a mírně se od sebe liší morfologicky. Rodina se rozlišuje na jednom společném základě: tvaru lebky a postavení kostry. Lebka je vždy protáhlá, s ostrými dlouhými tesáky. Opice se pohybují výhradně na čtyřech nohách, přičemž přední nohy jsou vyvinutější než zadní. Ocas neplní žádnou funkci – opice s ním nemohou ani hýbat.
Vzhled a vlastnosti

Foto: Jak vypadá mandril
Mandrilové jsou poměrně velké opice se zřejmým sexuálním dimorfismem. Samci jsou jasnější a větší než samice, mají hustší srst a mnoho neobvyklých barev, které nejsou typické pro savce. Výška samce v kohoutku je asi 80 cm, hmotnost může přesáhnout 50 kg. Samice nejsou vyšší než 60 cm a jejich hmotnost je přibližně 15 kg. Všichni mandrilové mají krátký ocas – pouze 3-6 cm – to je nejkratší ocas z celé rodiny opic.
Zajímavým faktem: Některé samice mandrilů nemají ocas vůbec.
Nos mandrily je jasně červený. Chrupavčité reliéfní rýhy probíhající podél ní mají modrou nebo světle modrou barvu. Srst na obličeji je oranžová, červená nebo bílá, v závislosti na stanovišti mandrilu. Samci mandrilů mají podobně jako paviáni výrazný ischiální mozol – mizí minimálně o 10 cm. Zvláštností je, že je natřený sytými jasnými barvami – od červené po modrou a fialovou. Na zádech není téměř žádná srst, takže jsou tyto barvy dobře viditelné.
Mandrilové mají hustou srst, ale nemají podsadu. Jedná se o tenké, četné chloupky hnědého nebo tmavě hnědého odstínu. Krk a břicho opic jsou bílé nebo jednoduše světlejší odstíny.
Mandrilové se pohybují výhradně na čtyřech nohách, které jsou dostatečně vyvinuté na to, aby mohla opice lézt po stromech a rychle běhat. Samci mandrilů mají hustou hřívu, která jim rámuje hlavu.
Samice i samec mají protáhlou hlavu s výrazným chrupavčitým hrbolkem podél celého nosu. Při vyjádření emocí agrese nebo zívání můžete vidět obří bílé tesáky, které se nacházejí na obou čelistech. Oči opic jsou malé, pod mohutnými hřebeny obočí – díky tomu mají mandrilové ještě přísnější vzhled.
Kde žije mandril?

Foto: Mandrill Monkey
Mandril byl dlouho považován za nejbližšího příbuzného paviánů, ale důkazy o mezidruhovém křížení ukázaly, že tomu tak není. Mandrilové a paviáni se ve volné přírodě vyskytují jen zřídka kvůli jejich odlišným stanovištím.
Mandrilové obývají následující oblasti západní Afriky:
Na rozdíl od paviánů mandrilové preferují tropické listnaté lesy. Tyto opice jsou více přizpůsobeny lezení po stromech. Často se živí, když sedí na silných větvích vysoko nad zemí. Ačkoli mandrilové vedou převážně suchozemský životní styl. V savaně je vzácné vidět malé skupiny mandrilů nebo osamělé jedince. Jedná se o samce vyloučené ze smeček a sdružené do mladých skupin. Pokud se mandrilové vydají do savany, znamená to, že si pro sebe v deštných pralesích nedokázali vydobýt nová území. Takové mandrily zpravidla nepřežijí.
I přes svůj působivý vzhled a agresivitu čelí aktivnímu odporu paviánů a také se stávají obětí lovu velkých predátorů. Avšak právě díky vstupu mandrilů do savan dochází k mezidruhovému křížení s hamadryasy a paviány. Produkují potomstvo, které je také schopné reprodukce. Tato praxe je aktivně využívána v zoologických zahradách.
Nyní víte, kde žijí mandrilové opice. Podívejme se, co jedí.
Co jí mandril?

Foto: Pavián mandril
Mandrilové jsou všežraví a žraví.
Denní strava živočišné stravy musí obsahovat:
- proteinový hmyz – mravenci, termiti, larvy, kobylky;
- hlemýždi a dokonce i jedovatí štíři mohou mandrilové sežrat;
- malí hlodavci, žáby, ptáci;
- ptačí vejce a vylíhlá kuřata.
Zajímavým faktem: Mandrilům vyhovuje jíst zbytky rostlinné potravy po jiných zvířatech. Například hbité opice vylézají do výšek, kam mandrilové nedosáhnou, a nechtěně shodí okousané plody nebo kousky ovoce, které pak mandrilové sežerou.
Mandrilové jsou schopni aktivního lovu. Pokud se nějaké koňovité zvíře přiblíží k jejich hejnu příliš blízko, mandril se může vrhnout do útoku a snadno ho zabít pomocí svých obrovských tesáků. Pak bude dostatek potravy pro celé hejno. Tyto opice však mršinami pohrdají. Živočišnou potravu kvůli různým predátorům neskončí, ale raději budou hodovat na rostlinách.
Například rostlinná strava mandrillů může zahrnovat:
- různé ovoce;
- zelené listy;
- semena a kořeny;
- matice;
- měkká kůra, tenké větve, stonky rostlin.
Rostlinná strava tvoří více než 90 procent stravy mandrillů. Snadno si poradí s tvrdou skořápkou ořechů a ochotně loupou slupky z plodů – pomáhají jim v tom nejen tesáky, ale i vyvinuté prsty. V zajetí se do stravy těchto primátů přidává sušené ovoce, tvaroh, různé obiloviny, vařené maso, vejce a zelenina.
Vlastnosti charakteru a životního stylu

Foto: Mandrill Primate
Stejně jako paviáni žijí mandrilové ve velkých rodinách až 30, méně často – 50 jedinců. Všichni ve smečce jsou příbuzní. V hejnu je vždy více samic než samců a značná část samic je vždy s malými mláďaty. Smečku vede alfa samec, který kontroluje dodržování jasné hierarchie. Tyto opice jsou čistě teritoriální zvířata a neuznávají nomádství. Na jiné místo se stěhují pouze v podmínkách vážného nedostatku potravy, vody nebo při nebezpečném ohrožení života.
Faktem je, že ve volné přírodě má každá smečka území přibližně 50 kilometrů čtverečních a porušení hranic může vést ke krvavým střetům s ostatními smečkami. Na druhou stranu, pokud je jídla hodně, pak se rodiny mohou spojit a vytvořit hejna až dvou set zvířat. Když dojde jídlo, hejno se znovu rozpadne na rodiny a rozptýlí se na vlastní území.
Paviáni jsou denní. Ráno jdou dospělí jedinci hledat potravu: pečlivě zkoumají listy, obracejí kameny a šplhají na nízké větve stromů. Po snídani se shromáždí v malých skupinkách, aby se stříhali – důležitý rituál pro opice, který demonstruje hierarchické vztahy v rámci jednotky.
Mláďata mandrilů tráví většinu času hraním, během kterého se učí nuance přežití. Nízko postavení samci se mohou mezi sebou pravidelně dostávat do konfliktu, ale nikdo nezasahuje do práva na primát vůdce. Vůdce si musí vybrat místa pro krmení a regulovat vnitrorodinné konflikty. Mandrilové mají vyvinutý zvukový systém založený na pohybech těla a zvucích, ale vůdce preferuje použití hrubé síly. Někteří mladí muži se mohou zapojit do konfrontace s vůdcem ve snaze uchvátit moc. To je možné pouze v případě, že je samec již starý a nemůže bojovat naplno.
Sociální struktura a reprodukce

Foto: Mandrill z Červené knihy
Mandrilové mají období páření, které spadá mezi červencem a říjnem. Jedná se o období sucha, kdy se mandrilové nemohou aktivně živit a rozmnožovat. Dominantní samec se páří se všemi samicemi, které nemají mláďata a jsou v reprodukčním věku. Samice nemají možnost se pářit s jiným samcem. Samec má několik alfa samic, které kryje jako první. Tyto samice regulují vztahy mezi ostatními samicemi ve smečce a pomáhají všem hlídat mláďata.
Zajímavým faktem: Zda je samice připravena k páření, poznáte podle intenzity zbarvení sedacího mozolu – čím je červenější, tím je samice připravena na porod telete.
Březost trvá osm měsíců, během kterých se samice věnuje své práci, aniž by zažívala nepohodlí. Porod probíhá rychle, ale starší samice pomáhají mladším tím, že poskytují emoční podporu. Samice rodí jedno, méně často – dvě mláďata. Samice okamžitě přiloží novorozeného primáta k prsu a krmí ho bohatým mlékem. První tři týdny putuje mládě přilepené k matčině břichu. Jakmile se naučí jíst rostlinnou stravu, mládě se přesune na matčina záda.
Děti vychovává celý tým. Samice si mohou brát cizí mláďata na krmení – to je důležité zejména v případě, že uhyne samice s malým mládětem. Opice se zcela osamostatní až do třetího roku života, ale i tak jim zůstává vazba na matku. Dospělí často přicházejí na noc k matkám a spí vedle nich. Dospělé ženy se stávají „manželkami“ svého otce-vůdce a dospělí muži opouštějí rodinu a vytvářejí své vlastní skupiny. Někdy je mohou následovat některé samice. V této situaci se alfa samec pokusí odrazit samici, čímž ji přinutí zpět. Často ale mohou samice projevit podobnou protiagresi, v důsledku čehož je vůdce klidně pustí za mladým samcem.
Přirození nepřátelé mandrilu

Mandrilové žijí v hustých, vlhkých lesích, kde jsou snad největšími predátory. Jejich impozantní vzhled, agresivita, hlučnost a dlouhé tesáky z nich dělají nebezpečné protivníky.
Není mnoho predátorů, kterým čelí:
- leopardi. Pro mandrily je to nejnebezpečnější predátor. Dokáže přepadnout opice přímo na stromě. Leopard rychle zabije primáta, kousne mu krk a nedovolí mu klást odpor. Poté, co ho zabije, vytáhne opici na strom, kde ji sní. Pokud je v záloze spatřen leopard, opice vydají hluk a rozprchnou se do stromů. Vůdce se zase musí vrhnout na leoparda a chránit svou rodinu. Často to končí smrtí vůdce, ale leopardi nikdy nezemřou na mandrily a prchají v případě extrémního nebezpečí;
- krajty. Velcí hadi si ochotně pochutnávají na rostoucích mandrilech. Je těžké je spatřit v záloze mezi listy. Zvláště velcí hadi mohou uškrtit i dospělou samici a spolknout ji celou. Opice aktivně bojují proti krajtám: pokud had popadne mládě, matka ho zbije a roztrhá rukama, aby zachránila své dítě;
- někteří velcí ptáci. Na mandrily útočí nejméně často, protože mandrilové vedou převážně suchozemský způsob života a dravci raději loví tak, že chytají opice z větví stromů. Mláďata mandrilů jsou však ohrožena, když ze zvědavosti vyšplhají příliš vysoko.
Stav populace a druhů

Foto: Jak vypadá mandril
Mandril je uveden jako ohrožený v Červené knize. Přestože je populace opic obrovská, za posledních třicet let se snížila o čtyřicet procent. Mandrilové, stejně jako paviáni, jsou škůdci. Mohou se usadit poblíž vesnic, kde začnou krást malá hospodářská zvířata. Také prohrabáváním se v odpadcích se mandrilové stávají přenašeči nebezpečných nemocí. Kvůli jejich agresivitě a velké velikosti měly srážky mezi lidmi a mandrily někdy za následek vážná zranění lidí nebo dokonce smrt. To vše vedlo k tomu, že lidé mandrily vyhubili.
Zajímavý fakt: Největší hejno žije v národním parku Gabon – čítá asi jeden a půl tisíce mandrilů. Sjednotili se natrvalo a už několik let se nerozešli.
Masivní odlesňování ničí přirozené prostředí opic. Kvůli tomu umírají mláďata a mladí jedinci. Rodiny jsou nuceny přejít na nomádský životní styl a hledat nový zdroj potravy, protože odlesňování vede k redukci mnoha rostlinných a živočišných druhů, kterými se mandrilové živí. Mandrilové maso je mezi gabonskou populací považováno za pochoutku. Na populaci to nemělo zásadní dopad, přispělo však k vyhynutí mandrilů.
Mandril stráž

Foto: Mandrill Monkey
Biologové se domnívají, že populace mandrilů zůstane stabilní s náležitými bezpečnostními opatřeními. Faktem je, že tyto opice žijí dobře v zajetí – především v zoologických zahradách. Ochotně se rozmnožují a rychle si zvykají na lidi.
Divokému způsobu života se snadno přizpůsobí i zvířata narozená v zoologické zahradě v těsném kontaktu s lidmi. Rodiny mandrilů odchované v zoologických zahradách jsou vypouštěny do volné přírody a úspěšně reintrodukovány do volné přírody. Zároveň zachovávají klidný přístup k lidem, aniž by projevovali agresi vůči místním obyvatelům.
Africké národní parky hrají důležitou roli v ochraně populace. Na jejich území je zakázán lov a zvířata žijí izolovaně od lidí, ale pod dohledem vědců. To vám umožní kontrolovat populaci a identifikovat vlastnosti života zvířat, což dále pomůže při zachování druhu.
Mandrill – velká a neobvyklá opice. Navzdory své přirozené agresivitě si v zajetí rychle zvyknou na lidi. Zatímco jejich populaci hrozí vyhynutí, vědci vynakládají velké úsilí, aby tato jedinečná zvířata nezmizela.
Datum zveřejnění: 06.08.2019
Datum aktualizace: 28.09.2019 v 22:11
Autor: Alekseeva Inna
Tagy:
- Euarchonta
- Euarchontogliry
- Papionini
- Africká zvířata
- Sekundární
- Bilaterálně symetrické
- Divoká zvířata Afriky
- Zvířata Afriky
- Zvířata rovníkových deštných pralesů
- Zvířata z Gabonu
- Zvířata z Kamerunu
- Zvířata z Konga
- Zvířata červené knihy
- Zvířata začínající na písmeno M
- Zvířata subtropické zóny severní polokoule
- Zvířata subtropické zóny jižní polokoule
- Zvířata subekvatoriálního pásu severní polokoule
- Zvířata subekvatoriálního pásu jižní polokoule
- Zvířata deštného pralesa
- Zvířata deštného pralesa
- Zvířata rovníkového pásu
- Zvířata
- Zajímavá zvířata
- Ohrožená zvířata
- Mandrily
- Opice
- Ve tvaru opice
- Opice
- Opice
- Placentární
- Obratlovců
- Primáti
- Primáti
- Nejúžasnější zvířata
- Nejchytřejší zvířata
- Úzkonosé opice
- Chytrá zvířata
- Unikátní zvířata
- Predátoři
- strunatci
- Čelisti
- Čtyřnohý
- Eumetazoi

Mandril je opice, která má spíše jasný, neobvyklý a nezapomenutelný vzhled. Může se zdát, že na jejich těle jsou vidět všechny odstíny duhy: od zelené po žlutou a červenou. Právě jejich zbarvením se mandrilové odlišují od všech ostatních opic, protože ve světě zvířat mají ptáci nebo ryby nejčastěji podobné barvy.
Obsah
1 Mandrill: popis
1.1 Vzhled a vlastnosti
1.2 Kde žije mandril?
1.3 Čím se mandril živí?
1.4 Charakter a životní styl
1.5 Jak dlouho žije mandril?
1.6 Rozmnožování a potomstvo
1.7 Přirození nepřátelé
2 Stav populace a druhů
3 Mandrill Guard
Mandrill: popis

Zvíře, jako je mandril, kterému se také říká sfinga, je součástí rodiny opic a zároveň patří do rodu Mandrill. Není to tak dávno, co byli mandrilové součástí rodu Pavián, ale po provedení určitých studií se vědci rozhodli toto zvíře oddělit do samostatného rodu. Opice patřící do rodiny opic se také nazývají úzkonosé nebo psí. To je způsobeno tím, že jejich lebka je podobná psí hlavě, zatímco nosní chrupavky mají velmi málo.
Tato rodina je heterogenní a dělí se na 2 podskupiny:
- Všežravé opice. Přesně k tomu mandrily patří. Takové opice se vyznačují zvýšenou agresivitou, dokážou strávit jakoukoli potravu a vykazují sklony k lovu.
- Druhá skupina. Do této skupiny patří primáti, kteří jsou většinou býložravci, ale stále jsou mezi nimi opice, které příležitostně jedí potravu živočišného původu. Patří mezi ně ryby s tlustým tělem, nosorožci, languři a další.

Mandrilové jsou poměrně velcí primáti s výrazným sexuálním dimorfismem. Ve srovnání se samicemi jsou samci větší a mají nejúžasnější zbarvení. Jejich hustá srst je zbarvena do velkého množství různých odstínů netypických pro savce. V kohoutku dosahuje samec výšky asi 0,8 metru a váží více než 50 kilogramů. Navíc maximální výška samice je 0,6 m a její průměrná hmotnost je asi 15 kilogramů. Ze všech zástupců rodiny Monkey mají mandrilové nejkratší ocas – od 30 do 60 mm.
Je to legrace! Některé samice nemají ocas vůbec.
Toto zvíře má tmavě červený nos. Podél jeho povrchu jsou vyvýšené chrupavčité rýhy, které jsou modré nebo modré barvy. Barva srsti na obličeji závisí na stanovišti primáta a může být bílá, červená nebo oranžová. Samci mandrilů jsou podobní paviánům v tom, že mají dobře viditelný ischiální mozol, který vyčnívá nejméně o 10 centimetrů. Charakteristickým rysem tohoto rodu je, že tento kalus má jasnou barvu: od fialové a modré po červenou. Zároveň na zadní části není prakticky žádné ochlupení, a proto je světlý ischiální mozol velmi obtížné si nevšimnout.
Takoví primáti mají hustou srst, ale zcela postrádají podsadu. Vlna se skládá z mnoha tenkých chloupků, zbarvených do tmavě hnědého nebo hnědého odstínu. Břicho a krk jsou pokryty srstí světlejšího nebo bílého odstínu.
Mandrilové vždy používají k pohybu všechny čtyři nohy. Zároveň jsou dobře vyvinuté, díky čemuž je primát schopen rychle běhat a obratně šplhat po stromech. Samci mají bujnou hřívu, která rámuje jejich hlavu.
Bez ohledu na pohlaví mají mandrilové prodlouženou hlavu s jasně viditelným chrupavčitým hrbolkem podél celého nosu. Pokud mandril zívá nebo dává najevo agresi, otevře dokořán tlamu. V této době jsou na horní i dolní čelisti vidět velké bílé tesáky. Oči primátů jsou malé a nacházejí se pod mohutnými hřebeny obočí. To dává vzhledu ještě větší závažnost.
Kde žije mandril?

Dlouho se věřilo, že nejbližším příbuzným mandrilů je pavián. Na základě výsledků mezidruhového křížení však vyšlo najevo, že se jednalo o mylný předpoklad. Paviáni a mandrilové, kteří jsou v přírodních podmínkách, se extrémně zřídka vyskytují na stejném území, protože mají různá stanoviště.
Populace mandrilů se nacházejí v takových oblastech západní Afriky jako:
- jižní část Kamerunu;
- Gabon;
- oblast nacházející se u řeky Kongo.
V savaně se občas vyskytují jednotlivci nebo malé skupiny takového zvířete. Zpravidla se jedná o samce vyloučené ze smeček a ti si vytvářejí své malé skupinky. Pokud se jedinec vydá do savany, znamená to, že není schopen bojovat o nová území v deštném pralese. Nejčastěji tito primáti umírají.
Jejich agresivní povaha a velká velikost stále nemohou mandrily ochránit před nebezpečím. Často musí čelit odporu paviánů. A poměrně často je loví velká dravá zvířata. Ale navzdory tomu, v důsledku toho, že mandrilové vyjíždějí do savan, je pozorováno mezidruhové křížení s paviány a hamadryas. Díky tomu se rodí potomci schopní další reprodukce. Tato praxe se často používá v zoologických zahradách.
Co jí mandril?

Mandrilové světlé a neobvyklého vzhledu jsou nenasytní a všežraví. Denní strava opic zahrnuje takové živočišné potraviny, jako jsou:
- ptačí vejce a nově narozená kuřata;
- ptáci, žáby a drobní hlodavci;
- jedovatí štíři;
- šneci;
- různý proteinový hmyz, například: kobylky, housenky, termiti a mravenci.
Je to legrace! Takoví primáti často jedí rostlinnou potravu, kterou po sobě zanechala jiná zvířata. Například šikovné opice dokážou vylézt na strom tak vysoko, jak to mandrilové nedokážou. A může se stát, že spadnou již okousané ovoce nebo kousky ovoce. Pokud je mandril najde, s chutí je sežere.
Tito primáti se vyznačují schopností aktivně lovit. Existují případy, kdy se koňovité zvíře náhodou dostane velmi blízko k hejnu mandrilů, pak se opice často vrhne do útoku a zabije ji pomocí velkých tesáků. Zpravidla taková kořist stačí k nakrmení celého hejna. Tito primáti však mršinu nesbírají. Pokud po jídle dravce zbyde ještě živočišná potrava, mandril ho obejde a svůj hlad může ukojit rostlinami.
Jeho strava zahrnuje rostlinné potraviny, jako jsou:
- stonky, tenké větve a nepříliš tvrdá kůra různých rostlin;
- matice;
- kořeny a semena;
- zelené listy;
- různé ovoce.
Charakter a životní styl

Životní styl mandril je poněkud podobný paviánům. Žijí také ve velkých rodinách, které v průměru zahrnují asi 30 jedinců. Rodiny skládající se z 50 jedinců se vyskytují zřídka. V hejnu má mezi sebou úplně každý rodinné vazby. V hejnu je vždy méně samců než samic. Navíc většina samic je neustále s malými mláďaty. Alfa samec je v čele smečky. Jeho hlavním úkolem je zajistit, aby všichni jedinci v hejnu dodržovali jasnou hierarchii. Takoví primáti nemají sklon ke nomádství, protože jsou čistě teritoriálními zvířaty. V některých případech však stále mohou opustit své domovy, a to: pokud je ohrožen jejich život, stejně jako kvůli výraznému nedostatku vody nebo jídla.
To je způsobeno skutečností, že v přírodních podmínkách má každé hejno své vlastní území, jehož plocha je přibližně 50 km 2. Pokud jsou narušeny hranice území, může to způsobit krvavé potyčky s ostatními smečkami. Pokud je však na území dostatek potravy, může to způsobit, že se několik rodin spojí do jednoho velkého hejna, které může čítat až 200 jedinců. Poté, co se jídlo na území stane příliš vzácné, se hejno rozpadne na rodiny, které odejdou na vlastní území.
Mandrilové jsou nejaktivnější během denních hodin. Dospělí primáti se s nástupem rána vydávají hledat potravu: šplhají po větvích stromů, které nejsou příliš vysoké, provádějí důkladnou kontrolu listů a obracejí kameny. Po snídani se členové smečky shromáždí v malých skupinkách, aby provedli nesmírně důležitý rituál – úpravu. Pomáhá demonstrovat hierarchické vztahy v rodině.
Mláďata tráví téměř veškerý svůj volný čas hrami, které jim pomáhají naučit se všechny záludnosti přežití. Mezi muži s nižším postavením často dochází ke konfliktům, ale nikdy si nedovolí zasáhnout na místo vůdce. Je to vůdce smečky, komu je svěřena odpovědnost za řešení konfliktních situací v rodině a také hledání míst pro krmení. U takových zvířat je zvukový systém velmi dobře vyvinutý a je založen na zvucích a pohybech těla. Vůdce se však nejčastěji uchýlí k použití hrubé síly. Někdy se mladí muži rozhodnou vstoupit do konfrontace s vůdcem, aby ho svrhli a převzali moc. Nejčastěji se jim to podaří, když je vůdce již příliš starý na to, aby dal důstojné odmítnutí.
Jak dlouho žije mandril?

Mandrilové žijí poměrně dlouho – při dobré péči až 40–50 let (v přírodě o něco méně).
Rozmnožování a potomci

Období páření mandrilů je pozorováno od července do října. V této době nastává období sucha, kdy jsou opice ochuzeny o možnost se místo toho aktivně krmit, velkou pozornost věnují rozmnožování. Všechny samice, které jsou v reprodukčním věku a nemají mláďata, se páří pouze s dominantním samcem. Zároveň je vyloučeno páření samic s jinými samci. V tomto případě dominantní samec jako první pokryje alfa samice, kterých může mít několik. Alfa samice pomáhají regulovat vztahy mezi všemi ostatními samicemi v rodině a pomáhají jim i tím, že se starají o mláďata.
Je to legrace! Podle sytosti barvy ischiálního mozolu můžete určit, jak je samice připravena na páření. Jasně červená barva svědčí o tom, že samice je maximálně připravena na oplodnění a narození mláděte.
Délka těhotenství je 8 měsíců. V této době nastávající matka nepociťuje žádné nepohodlí a aktivně se věnuje svým obvyklým činnostem. Mandrilové rodí rychle, starší samice se snaží emocionálně podporovat ty mladší. Nejčastěji se rodí 1 miminko, méně často 2. Novopečená maminka přikládá čerstvě narozené miminko k prsu, aby ho nakrmila bohatým mlékem. Během prvních 20 dnů je novorozenec vždy vedle své matky, zatímco ji pevně drží na břiše. Poté, co se dítě přizpůsobí konzumaci rostlinné stravy, přesune se na záda samice.
Za výchovu mláďat je zodpovědné celé hejno. Samice jsou dokonce schopné nakrmit cizí mládě, například pokud jeho matka zemře. Teprve když jsou mladému primátovi asi tři roky, zcela se osamostatní od své matky, ale jeho vazba na ni stále zůstává. Již v dospělosti mohou mandrilové přijít k matce a usadit se s ní na noc. Zralé ženy plní roli „manželek“ vůdce, i když je jejich otcem. Dospělí samci ale nejčastěji opouštějí svou rodinu a snaží se vytvořit vlastní smečku. Stává se, že po mladých samcích hejno opustí i některé samice. V tomto případě se vůdčí samec pokusí samici vrátit násilím. Samice však nejčastěji projevují odvetnou agresi a pak už jí alfa samec nepřekáží.
Přírodní nepřátelé

Biotopem mandrilů jsou neprostupné deštné pralesy. Tam jsou považováni prakticky za největší dravé zvíře. Silné tesáky, působivá velikost, hluk a agresivita dělají z těchto primátů vážné soupeře.
- Část velkých ptáků. Nejčastěji jsou jimi napadeni mandrilové. Faktem je, že preferují suchozemský životní styl a draví ptáci zpravidla chytají pouze ty primáty, kteří jsou na větvích stromů. V tomto případě nejčastěji trpí mláďata mandrilů, kteří ze zvědavosti šplhají příliš vysoko do stromu.
- Krajty. Tito velcí hadi rádi loví mladé a nezkušené mandrily. Krajta ze zálohy se skrývá v listoví a je velmi obtížné ji odhalit. Dokonce i dospělé samice mohou trpět velmi velkým plazem: škrtí je a spolkne je celé. Primáti se snaží krajtám klást zuřivý odpor: pokud mládě popadne, matka se ho pokusí zachránit tím, že hada agresivně zbije a roztrhá rukama.
- Leopardy. Toto dravé zvíře představuje pro mandrily největší nebezpečí. Přepadne strom a vrhne se na svou vybranou oběť přímo z něj. Takový dravec téměř okamžitě kousne kořisti do krku, proto opice ani nemá možnost odolat. Poté, co je mandril zabit, vytáhne ho na strom, kde ho sežere. Pokud si opice všimnou dravce v záloze, začnou dělat hodně hluku a rychle vylézají na stromy. Současně je vůdce povinen poskytnout ochranu svému stádu, proto se vrhne na leoparda. To často vede ke smrti alfa samce. Zároveň ani jeden mandril není schopen zabít leoparda: pokud predátor cítí skutečné nebezpečí, jednoduše uteče.
Stav populace a druhů

Mandril je zahrnut v Červené knize a je klasifikován jako „ohrožený vyhynutím“. V současné době je populace mandrilů poměrně velká, ale za poslední tři desetiletí došlo k prudkému poklesu asi o 40 %. Spolu s paviány jsou mandrilové považováni za škůdce. Pokud se například usadí v blízkosti lidí, mohou krást drobná hospodářská zvířata. Opice se také dokážou prohrabat v odpadcích, v důsledku čehož se často stávají přenašeči nebezpečných nemocí. Vzhledem k tomu, že tyto opice jsou poměrně velké a agresivní, střety s lidmi často končí neúspěchem pro druhé. V tomto případě může být člověk po setkání s mandrily vážně zraněn nebo dokonce zemřít. Lidé proto začali ničit agresivní opice.
Je to legrace! Na území Gabonského národního parku je největší smečka takových primátů, jejichž počet je přibližně 1,5 tisíce jedinců. Tato velká skupina vznikla již dávno a několik let se nikdy nerozpadla.
Kvůli masivnímu odlesňování dochází k ničení biotopu mandrilů. To často vede k úhynu mladých primátů a telat. Také kvůli tomu musí hejna přejít na neobvyklý nomádský životní styl, když se snaží najít si pro sebe nové zásoby potravy. Faktem je, že v důsledku odlesňování aktivně ubývá živočišných i rostlinných druhů potravin. Mezi obyvateli Gabonu je maso takové opice pochoutkou. To samo o sobě samozřejmě nezpůsobilo vyhynutí celé populace, ale přesto to určitým způsobem přispělo.
Mandril stráž

Pokud budou přijata všechna nezbytná bezpečnostní opatření, pak bude podle biologů populace mandrilů stabilní. Je to dáno tím, že se takoví primáti cítí skvěle v zajetí, například v zoologické zahradě. Na člověka si velmi rychle zvyknou a bez problémů se rozmnožují.
I když se mládě narodilo v zoologické zahradě a mělo úzký kontakt s člověkem, stále se dokáže rychle a snadno naučit existovat ve volné přírodě. Rodiny takových primátů chovaných v zoo se po vypuštění do volné přírody snadno přizpůsobí volné přírodě. Navíc tito jedinci neprojevují nepřátelství vůči lidem, a zejména vůči místnímu obyvatelstvu.
Národní parky v Africe významně přispívají k ochraně populace mandrilů. Nelze zde lovit a zvířata žijí daleko od lidí. A pozorují je vědci. Díky tomu je možné udržet velikost populace pod kontrolou a také zaznamenat něco nového v životě primátů, co může pomoci při zachování druhu.
Tito primáti vynikají svou velkou velikostí a bizarními barvami. Navzdory své agresivní povaze si v zajetí snadno zvyknou na člověka. Momentálně jsou mandrilové na pokraji vyhynutí, ale vědci se snaží najít způsob, jak jejich vyhynutí zabránit.