Pro studenty | Zoologické muzeum

Velikost vrabce nebo o něco menší s dlouhými křídly a ocasem. Dospělí ptáci mají nevýrazné šedé nebo šedohnědé peří. Břicho je světlé se slabými, tmavými tahy. Mláďata jsou hnědší než dospělí ptáci. Zpěv je tichý s ostrými zvuky “zpívej”, “ciť”.
Nejvíce se pozná podle jeho chování: leucocephalus šedý sedí na větvi téměř svisle, třese křídly a pohybuje ocasem nahoru a dolů, pravidelně vzlétá a chytá hmyz, který kolem prolétá.
V lese si vybírá řídké oblasti se světlými mýtinami, keři a vhodnými místy pro hnízdění (výklenky, dutiny a praskliny v kůře stromů). Může se usadit pod střechami nebo na římsách zdí.
V blízkosti biologické stanice Taurické národní univerzity se v odpovídajících biotopech vyskytuje muchomůrka šedá.
Brhlík evropský neboli kočí – Sitta europaea L.

Malý (menší než vrabec) aktivní pták s hustou postavou, velkou hlavou a krátkým, téměř neviditelným krkem. Temeň hlavy je šedá, břicho okrové, bílé s červenými boky, boky ocasu jsou černobílé. Záda jsou modrošedá, přes oko prochází černý pruh. Zobák je dlouhý, rovný a ostrý. Na spodní části zobáku jsou tuhé štětiny směřující dopředu. Ocas je krátký, rovný. Křídla jsou krátká, zaoblená. Samci a samice jsou od sebe navenek nerozeznatelní, i když samec vypadá poněkud větší.
Brhlík obecný je hlučný pták s velkým repertoárem různých hlasitých zvuků. Při hledání potravy vydává časté krátké pískání „tzit“ nebo protáhlejší „tsi-it“, proto se mu kdysi říkalo „kočí“. Když je vzrušený, vydává zvonivé „t’och“, které se často mnohokrát opakuje s krátkými přestávkami. Dokáže vydávat trylky s různou frekvencí – něco jako „tjúj-tjúj-tjúj“.
Na krátké vzdálenosti letí přímočaře, na delší vzdálenosti vlnovitě.
Živí se hmyzem, méně často semeny, ořechy a žaludy. Obvykle se živí silnými kmeny stromů, pohybuje se hlavou dolů. Často navštěvuje krmná stanoviště a v městských parcích se učí brát potravu z natažené dlaně.
Žije v lesích – listnatých, smíšených i jehličnatých, přičemž preferuje oblasti s hojností vysokých a starých stromů, kde nachází potravu. Ochotně se usazuje v kulturní krajině – zahradách a parcích s dřevinnou vegetací. Vede sedavý způsob života a pokud není vyrušován, zpravidla se drží jednoho teritoria. Je to teritoriální pták, který své území střeží po celý rok.
V blízkosti biologické stanice Taurické národní univerzity se občas vyskytuje v odpovídajících biotopech.
Sýkora uhelná nebo sýkora černá – Periparus ater L.

Malý, aktivní pták. Jeho zbarvení, zejména černá čepice peří na hlavě a bílé tváře, připomíná sýkoru koňadru, ale liší se od ní menší velikostí, kompaktnější stavbou těla a světlým peřím zbytku těla.
Hlava a šíje jsou černé, tváře jsou špinavě bílé, na krku a horní části hrudníku je patrná velká černá skvrna ve tvaru náprsenky. Peří na hlavě je někdy poněkud protáhlé ve tvaru chomáče. Nahoře je modrošedé s nahnědlým nádechem a okrovým povlakem po stranách. Spodní část je špinavě bílá s hnědým povlakem. Křídla a ocas jsou hnědošedé. Na křídlech jsou jasně viditelné dva světlé příčné pruhy. Na zadní straně hlavy je malá bílá skvrna – charakteristický rozlišovací znak tohoto druhu.
Pták převážně jehličnatých lesů, ale mimo období rozmnožování se vyskytuje i mimo hnízdiště, včetně zahrad a parků, kde se vyskytuje poblíž krmítek. Často zpívá, sedí na vrcholu stromu s dobrým výhledem. Volání je pro tuto čeleď charakteristické – krátké nebo opakované zvonění „ci-ci“ nebo „cit“, vyslovované na jeden tón. Varianta je melodičtější „ci-ci-ci“, opakované s důrazem na druhou slabiku.
V blízkosti biologické stanice Taurické národní univerzity se sýkora uhelná vyskytuje všude v odpovídajících biotopech.
Sýkora koňadra, nebo sýkora kobylka – Parus major L.

Asi velikosti vrabce. Hlava je černá s bílými tvářemi a zadní částí hlavy, hřbet je nazelenalý (méně často modravý), břicho je jasně žluté s černým podélným pruhem uprostřed – “kravatou”. U samců má na břiše rozšíření, zatímco u samic se naopak směrem dolů zužuje. Ptáci mají bílé tváře a zadní část hlavy a zbytek peří hlavy je černý a lesklý. Ocas a křídla jsou modravé.
Sýkora koňadra žije v lesích, zahradách a parcích. Častěji než jiné sýkory se usazuje v blízkosti lidí. Během hnízdění se zdržuje v párech, v jiných ročních obdobích v hejnech, často společně s jinými sýkorami. Hnízda si staví v dutinách a různých úkrytech (výklenky budov, stará hnízda veverek, dravých ptáků atd.). Někdy obsazuje ptačí budky s malým vchodem.
Hledá hmyz a pavouky na větvích a kmenech. V zimě se živí semeny a další rostlinnou potravou. Běžný návštěvník ptačích krmítek v městských parcích. Někde už se sýkorky do prosince naučily přijímat potravu z natažené dlaně.
V blízkosti biologické stanice Taurické národní univerzity se sýkora koňadra vyskytuje všude ve vhodných biotopech.
Sýkora modřinka – Cyanistes caeruleus L.

Sýkora malá s krátkým tenkým zobákem a relativně krátkým ocasem. Je výrazně menší než sýkora koňadra, ale o něco větší než sýkora uhelná. Od ostatních sýkor se nápadně liší zbarvením, především světle modrou čepičkou a tenkými tmavě modrými pruhy po obou stranách zobáku, které procházejí očima a setkávají se v zadní části hlavy. Další tmavě modrý pruh vede kolem krku a tvoří jakýsi límec. Líce a čelo jsou bílé; zadní část hlavy, křídla a ocas jsou modrozelené. Hřbet je obvykle olivově zelený. Spodní část je zelenožlutá. Zobák je černý, nohy jsou sivošedé. Samice jsou v průměru o něco méně kontrastní než samci, ale jinak se od nich nijak neliší. Mladí ptáci mají matnější zbarvení, obecně žlutozelené. Modrá čepička chybí, horní část hlavy a tváře jsou šedavě hnědé, čelo, obočí a zadní část hlavy jsou světle žluté. Vršek má více šedých tónů, bez výrazných černých a tmavě modrých odstínů. Spodní část je spíše zelenobílá než žlutá.
Je to velmi aktivní pták, který rychle přeskakuje z větve na větev a často visí hlavou dolů, sedí na špičkách tenkých větví. Let je vlnitý a rychlý, s častými máváním křídel. Jeho vokalizace se nápadně liší od ostatních sýkor a vyniká bohatým repertoárem.
Vyskytuje se jak v hlubinách lesa, tak i na jeho okrajích, v malých hájích, říčních záplavových oblastech porostlých vrbami, lesních plantážích, zahradách a parcích, a dokonce i na pustinách se vzácnými stromy. Nevyhýbá se ani lidem a v některých případech tvoří městské populace. Přesto je ve srovnání se sýkorou koňadrou hustota populace sýkory modřinky v obdělávané krajině znatelně nižší než v lese – to se vysvětluje větší závislostí druhu na přítomnosti starých stromů.
V blízkosti biologické stanice Taurické národní univerzity se ve vhodných biotopech vyskytuje sýkora modřinka.
Sýkora dlouhoocasá – Aegithalos caudatus L.

Peří je volné a nadýchané, z dálky vypadá pták jako míč s dlouhým ocasem. Připomíná naběračku, a proto se pro tuto sýkoru lidově říká opolonik. V 19. století ji lovci ptáků považovali za nejkrásnějšího z malých ptáků v Rusku a nazývali ji „Apollonovka“.
Zbarvení je kombinací bílé, černé a růžovobílé. Hlava, krk a většina spodní strany těla jsou bílé s černým pruhem procházejícím okem; část hřbetu, ramenní pera a částečně letová a ocasní pera jsou černá; hřbet je místy s nahnědlým nebo narůžovělým odstínem; houští ocasu a boky těla jsou růžové; část letových a ocasních per má bílé vnější okraje. Zobák je velmi malý, krátký a tlustý.
Žije v listnatých a smíšených lesích, stejně jako v městských parcích. Drží se v hejnech nebo párech. Hnízdí v hustých houštinách, často podél břehů řek, ve vlhkých zarostlých roklích.
V blízkosti biologické stanice Taurické národní univerzity se nachází ve vhodných biotopech.
Ťuhýk šedý – Lanius excubitor L.

Velký ťuhýk obecný o velikosti drozda s velkou hlavou, krátkými zaoblenými křídly a poměrně dlouhým stupňovitým ocasem. Horní část těla je popelavě šedá. Líce a brada, stejně jako nenápadný úzký pruh nad okem, jsou bílé. Široký černý pruh vede přes oko od kořene zobáku k ušním krytům a tvoří „masku“. Ramena jsou bílá nebo bělavá, křídla jsou černá se světlým polem nahoře. Ocas je zaoblený, černý s bílými okraji. Spodní část těla je bělavá, na hrudi tmavší, u samic většiny poddruhů se světle šedavým příčným vzorem. Zobák je mohutný, černý se světlou základnou, horní kusadlo je zahnuté do háku. Přistání je vzpřímené; vsedě často škube ocasem. Let je vlnitý. Samci a samice jsou si podobně velikosti a v terénu je obtížné je rozlišit. Při bližším srovnání je vidět, že samice mají tmavší, šedavý spodní část těla a obvykle mají vlnitý šedohnědý příčný vzor.
Usazuje se převážně v otevřených oblastech: louky s keřovými houštinami, lesní okraje, mýtiny, paseky atd. Jeho zvyky a letové vlastnosti se podobají zvykům ťuhýka červenohřbetého, ale je opatrnější a nedovolí nikomu, aby se k němu přiblížil.
V blízkosti biologické stanice Taurické národní univerzity se nachází ve vhodných biotopech.
Ťuhýk rudý – Lanius collurio L.

Menší než špaček, podsaditý. Hřbet samců je kaštanově zbarvený nebo světle hnědý. Hlava je šedá s černým pruhem přes oči – „maskou“. Spodní část těla je světlá, lehce narůžovělá, ocas je černobílý se stejným vzorem jako u bělohlavého. Samice a mladí ptáci mají hnědý ocas, horní část těla je hnědá s vlnitým vzorem. Za letu nemá křídlo žádné bílé skvrny ani pruhy.
Žije na lesních okrajích, mýtinách, v zahradách a parcích. Oblíbenými hnízdišti ťuhýka jsou husté vrbové houštiny podél malých řek a mezi záplavovými loukami, keře na svazích polních roklí, stejně jako okraje lesů s keři přiléhajícími k polím a izolované skupiny mladých stromů, lesní pásy. Živí se velkým hmyzem, malými zvířaty, ptáky, žabami a ještěrkami, které vyhlíží z bidýlka – vrcholu keře, drátů nebo suché větve. Často si ukládá potravu, napíchne svou kořist na trn trnitého keře nebo ostrou větvičku.
V blízkosti biologické stanice Taurické národní univerzity se vyskytuje všude ve vhodných biotopech.
Pilipka stromová nebo linduška lesní – Anthus trivialis L.

Barva peří připomíná skřivana polního. Horní část je hnědošedá s černohnědými skvrnami a bílými pruhy po stranách ocasu. Spodní část je světlá, s okrovým odstínem a podélnými černohnědými skvrnami na hrudi a bocích krku. Nohy jsou světle růžové. Zobák je protáhlý a tenký. Pohlavní dimorfismus ve zbarvení není projeven. Mladí ptáci mají na horní části těla výraznější černé skvrny.
Linduška lesní se usazuje na okrajích lesů, ve všech druzích malých lesíků, na okrajích velkých smíšených lesů a ráda se usazuje i v borových lesích, kde byly stromy pokáceny. Potravu sbírá na zemi a rychle pobíhá mezi bylinnými rostlinami. Většinu kořisti chytá na dobře osvětlených místech: na mýtinách, pasekách a jiných řídkých plochách lesa.
V blízkosti biologické stanice Taurické národní univerzity se vyskytuje všude ve vhodných biotopech.
Konipas černohlavý – Motacilla feldegg Mich.

Podobný konipasovi žlutému, ale samci i samice mají charakteristickou černou “klobouček”. Samci jsou sametově černé. Nemá bílé obočí. Samice mají zpravidla světlejší čepici a nad očima může být sotva znatelný nazelenalý pruh. Občas se vyskytují jedinci s bílým nebo žlutým obočím. Hřbet je žlutozelený nebo šedožlutozelený, horní část ocasu je světlejší. Spodní část je jasně žlutá, brada někdy bílá. Krycí pera křídel a letky jsou hnědé, s bílými, nažloutlými nebo žlutými okraji. Samice v chovném opeření je svrchu hnědá se zelenoolivovým odstínem, horní část ocasu je šedavá. U starých jedinců je hlava, krk, kryty uší a ouška matně černé. Spodní část je bílá s mírným nažloutlým povlakem.
Usazují se na loukách, březích jezer s řídkým rákosím, rákosím, vysokou trávou a řídkými keři, převážně na pláních. Stejně jako konipas žlutý rád sedává na vrcholcích stonků a sloupcích plotů.
V blízkosti biologické stanice Taurické národní univerzity se konipas černohlavý nejčastěji vyskytuje na polích cestou k Mramorové nádrži a podél břehů této nádrže.
Všechna práva vyhrazena! © 2008-2017 http://zoomuseum.net
Při citování materiálů z webových stránek „Zoologické muzeum“
Je nutné umístit přímý hypertextový odkaz na použitý materiál.